Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ukrayna'daki, özellikle de Kırım'daki gelişmeler bağlamında 21 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

AB'nin, "topraklarının herhangi bir parçasının müstakbel statüsüyle ilgili girişimler de dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve bağımsızlığının altını kazıyan ya da tehdit eden eylemlerden sorumlu" gördüğü bireylere karşı aldığı yaptırım kararları, AB ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını içeriyor.

Listede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakın çevresindeki isimlere yer verilmezken, mevcut listenin gelecek dönemde yaşanabilecek gelişmelere bağlı olarak genişletilebileceği belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklar, AB'nin üzerinde anlaştığı isimlerin 13'ünün Rusya'dan, 8'inin ise Kırım'dan olduğunu kaydediyor.

AB dışişleri bakanlarının 21 kişiye yönelik Birlik ülkelerine seyahat yasağı getirilmesini ve mal varlıklarının dondurulmasını kapsayan yaptırımının yanı sıra haziranda Soçi'de düzenlenecek AB-Rusya Zirvesi'ni de iptal etmeleri öngörülüyordu. Ancak bu yönde adım atılmadı ve bu toplantıya ilişkin karar, 20-21 Mart'ta Brüksel'de yapılacak AB Zirvesi'nde bir araya gelecek devlet ve hükümet başkanlarına bırakıldı.

-Taslak sonuç bildirisi

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Kırım'daki referandum sonrası gelişmeleri masaya yatırdıkları toplantıya ilişkin taslak sonuç bildirisinde, "Rusya'nın Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştırma yönünde daha fazla adım atmasının ekonomik alanda sonuçlarının olacağı" uyarısında bulunuluyor.

Rusya'dan "Kırım'ı uluslararası hukuka aykırı şekilde topraklarına katma yönünde adım atmamasının ısrarla talep edildiği" belgede, "AB, geçen haftaki gelişmeler ışığında, topraklarının herhangi bir parçasının müstakbel statüsüyle ilgili girişimler de dahil olmak üzere, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve bağımsızlığının altını kazıyan ya da tehdit eden eylemlerden sorumlu bireylere yönelik olarak, seyahat kısıtlamaları ve malvarlıklarının dondurulmasının da dahil olduğu ek önlemleri devreye sokma kararı almıştır" deniliyor.

Belgede, Rusya'nın Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik herhangi bir başka adım atmasının uzun vadeli ekonomik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuluyor.

Bildiride, Rusya'nın Kırım'da giderek artan askeri yığınağının net işaretlerine ve Ukrayna hükümetinin davet ettiği Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin bölgeye girişine izin verilmemesine duyulan tepki dile getiriliyor.

AA