Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Rusya'ya yönelik yaptırımlarını artırdı. Başkan Barack Obama, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle 7 Rus hükümet yetkilisine yaptırım getirdi. Bu yetkililerin isimleri şöyle: Vladislav Surkov, Sergey Glazyev, Leonid Slutsky, Andrei Klishas, Valentina Matviyenko, Dmitry Rogozin ve Yelena Mizulina.

Obama ayrıca "Ukrayna hükümetinin altını kazıması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği, güvenliği ve barışını tehdit eden politikalar izlemesi" gerekçesiyle eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in de aralarında bulunduğu Ukraynalı 4 kişiye daha yaptırım getirdi.

-Soğuk Savaş'tan bu yana en geniş yaptırımlar

Amerikalı üst düzey yetkililer, bu yaptırımların Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya üzerindeki en geniş yaptırımlar olduğunu belirtiyor. Yaptırım getirmek için "Rusya hükümeti yakın dostu" olarak tanımladıkları silah endüstrisinden kişilere yönelik de bazı kanıtlar da topladıklarını ifade eden yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in neden yaptırım listesinde olmadığı yönündeki sorulara da açıklık getirdiler.

Yetkililer, ABD'nin bir ülkenin başkanına yönelik yaptırım getirmesinin nadir bir eylem olduğunu ve yaptırımlara öncelikle devletin en üst katmanından başlamadıklarını söyledi. Ancak yetikililer, yaptırım getirilen Rus yetkililerin Putin'e yakın kişiler olduğuna dikkati çekerek, bu yaptırımlardaki amacın "evi yakından vurmak" olduğunu dile getirdi.

Kırım'daki referandumu "gayri meşru" olarak tanımlayan yetkililer, birçok şehirde oy pusulalarının önceden işaretlenmiş olarak geldiğine yönelik somut kanıtlar olduğunu ve bu oylamayla ilgili ciddi anormal durumlar görüldüğünü belirttiler.

AA