Meclis'te "fezleke" oturumu
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün 4 eski bakan hakkındaki fezleke görüşülüyor (17:40'ta güncellendi)
(17:40'ta güncellendi)
TBMM Genel Kurulu CHP'nin olağanüstü çağrısı üzerine 4 eski Bakan ile ilgili hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere toplandı. Muhalefet, fezlekelerin tamamının okunmasını istiyor. Ancak TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, fezlekenin gizlilik kararı gereği okunmasının kanunen mümkün olmadığını söyledi.
129 milletvekilinin imzası ile TBMM Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağıran CHP, görüşmelere tam kadro katılırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurula geldi. MHP, BDP ve bağımsız milletvekilleri yoklama esnasında Genel Kurul'da hazır bulundu.
Genel Kurul Meclis Başkanvekili Sadık Yakut Başkanlığı'nda açıldı. Sadık Yakut'un toplantının başında yaptığı elektronik yoklamada toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Yapılan oylamanın ardından toplantı yeter sayısının bulunmasıyla birlikte AK Partili milletvekilleri de salona girerken, hükümeti temsilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, İçişleri Bakanı Efkan Ala hükümet sıralarındaki yerini aldı.
Muhalefetten sert tepki
Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un fezlekelerle ilgili tezkerenin tamamını okumaması üzerine muhalefet sıralarından tepki geldi. AK Parti Grup Başkanvekili, Nurettin Canikli, bilgilerin karartılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Gizlilik kararını hatırlatan Canikli, fezlekelerin internete sızdırıldığını söyledi.
Akif Hamzaçebi:
Konu usul tartışmasıyla geçiştirilemeyecek kadar açıktır. Hepsinin örneklerini getirdik.biz olağanüstü çağrısını yapmışız. Toplantı çağrısının gündemi fezlekelerin okunması. Eğer soruşturmaların gizliliği nedeniyle fezlekelerin okutulmaması söz konusuyken, çağrıyı yapmayacaksınız o zaman. İçtüzük buna izin vermiyor. Sayın Canikli’nin söylediğine kargalar bile güler.
Yusuf Halaçoğlu:
Demin AKP grup başkanvekili meclis başkanı adına konuşma yaptı. Biz Meclis başkanının aldığı kararı eleştiriyoruz. Bu şekilde Meclis’e sunamazsınız. Meclis sadece fezlekelerin adını alarak geçiştirme yapamaz. Neye göre oylanacak? Bunun hesabını soruyoruz.
Hasip Kaplan:
Sayın Canikli demin, kendi gruplarının soruşturma önergesi verdiğini söylediler. Eğer bugün veriyorlarsa ki bunda bir engel yok. Milletvekillerini ve grupların soruşturma açılabilmesi için bilgi edinmesi lazım. Bakan söz konusu, anayasa 100’ncü madde. Bakanlar ve başbakanı kapsıyor. Burada fezlekeye ulaşmak, iddianame gibi karar gibi bunlar aleni şeyler.
"Gizlilik kararı var okunamaz"
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tartışmaların ardından oturuma 10 dakika ara verdi. Aranın ardından bir konuşma yapan Sadık Yakut, soruşturmada gizlilik kararı olduğunu, bu nedenle fezlekelerin okunmasının kanunen mümkün olmadığını söyledi.
4 eski bakan komisyon istedi
Eski bakanler Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar TBMM Başkanlığı'na ortak bir dilekçe sundu. Dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
"17 Aralık 2013 tarihinden itibaren yasadışı yollarla elde edilmiş veya gizlilik çerçevesinde yürütülen bir soruşturmaya ait olduğu iddia edilen bir kısım bilgilerin, yine yasalara aykırı olarak TBMM Genel Kurulu'nda ve dolayısıyla bir kısım medya organlarınca kasıtlı biçimde speküle edilerek Anayasa ile güvence altına alınan kişisel onurumuzu rencide etmeye yönelik bir ağır karalama kampanyası yürütülmektedir.
Bu nedenle, gerek aziz milletimize gerekse yüce Genel Kurul'a olan hesap verme sorumluluğumuzun bir gereği olarak hakkımızdaki iddiaların TBMM tarafından kurulacak bir soruşturma komisyonu marifetiyle soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa'nın 100. ve TBMM İçtüzüğü'nün 107. maddesi uyarınca Meclis Soruşturması açılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim."
Kılıçdaroğlu'ndan açıklama
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul'un olağanüstü toplantısına katılmak için TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu gazetecilerin soruları üzerine, "Olması gerekeni yapmışlar. Doğru yapmışlar. Ama geç kaldıklarını biliyoruz. Keşke bu girişimden önce daha olaylar medyaya yansıdığında yani 17 Aralık'ta böyle bir talepte bulunsalardı çok daha şık olurdu. Ama yine de olumlu" diye konuştu.
Gürsel Tekin: Yemişim suçunu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 4 eski bakanla ilgili fezlekenin orijinalini beraberinde TBMM'ye getirdi. Tekin, bunun suç olup olmadığı yönündeki sorulara, ''Yemişim suçunu. Hırsızlık suç değil de bu mu suç. Eğer bu suçsa suç işliyorum'' yanıtını verdi.
Grup Başkanvekillerinin açıklamaları
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Meclis'teki fezleke oturumunda konuştu. Fezlekelerin gizliliğinin kalmadığını söyleyen Canikli, "Kimsenin bu bilgileri kapatmak, gizlemek gibi amacı yok. Zaten bu dosyada bilgiler hepiniz elinde çarşaf çarşaf var bunların gizliliği kalmadı. Yasağa rağmen açık şekilde diyoruz hodri meydan soruşturma komisyonu kuralım bakanlarda soruşturmanın yapılması için TBMM Başkanlığına kendileri başvurmuşlar Allah aşkına daha ne istiyorsunuz?" dedi.
Allah aşkına daha ne istiyorsunuz?
Neyi tartışıyoruz. Şimdi 4 eski bakanla ilgili birtakım felekler var ve iddialar içeren dosyalar var. Şimdi TBMM'ye gönderiliyor. İddianame aşamasına gelmeyen bilgiler gizlidir. Yasağa rağmen açık şekilde diyoruz hodri meydan soruşturma komisyonu kuralım bakanlarda soruşturmanın yapılması için TBMM Başkanlığına kendileri başvurmuşlar Allah aşkına daha ne istiyorsunuz?
Herkesin elinde çarşaf çarşaf var gizlilik kalmadı
Kimsenin bu bilgileri kapatmak, gizlemek gibi amacı yok. Zaten bu dosyada bilgiler hepiniz elinde çarşaf çarşaf var bunların gizliliği kalmadı.
Kimse açık şekilde Anayasamızın ve kanunlarımızın suç saydığı fiili işlemesini talep edemez. Amacınız gerçekten o iddiaları soruşturmaksa gelen komisyon kuralım hep birlikte yapalım. Amacınız bu değil. Doğru ortaya çıksın, kim ne yapmışsa ortaya çıksın ise komisyonun kurulması için gerekeni yaparsın. 4 bakan hakkında ne iddia varsa gelin soruşturalım.
"Zaten millet biliyor"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal: Ortada bir durum var. Rüşvet yolsuzluk kara para aklama altın kaçakçılığı gibi dinen haram, örfen ayıp, kanunen suç olan, delilleri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir durum. Savcılık soruşturmaya başladı. Ortada suç örgütü var, bunun içinde de dört bakan var. Savcı soruşturmayı yürütürken bir takoza takılmıştır. Buradaki durum bu takozu kaldıracak mıyız, kaldırmayacak mıyız? Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Besbelli ki siz vicdanınızı partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz. Allah her şeyi biliyor. Sizin gizlemenizin hiçbir anlamı olmayacaktır, zaten millet biliyor.
"İnanıyorum ki AK Parti de rahatsız"
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan: Ne gizliliği! Yolsuzluklarla ilgili kamu vicdanında çırılçıplak olmak zorundayız. Seçim meydanında değiliz, Meclis'teyiz. Seçim meydanları savaş meydanlarına döndü. İnanıyorum ki, AK Parti'nin içinde yüzde 90'ı bundan rahatsız. Vatandaşlarımız rahatsız. Yargı süreci işlemiyor, Meclis işlemiyor. Bu koltuklar bize baki değil. Buraya kazık çakmaya gelmedik. Burada onurlu bir duruş sergilemeye geldik. Kaçmayalım.
Habertürk
(17:40'ta güncellendi)