Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in ABD'de faizlerin önümüzdeki yılın ortalarında artabileceğinin sinyalini vermesi üzerine Asya Borsaları, Hong Kong'ta işlem gören Çin hisselerinin ayı piyasasına girmesiyle birlikte düşüş kaydetti.

Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., külçe altının 3 ayın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından yüzde 7.9 geriledi. China Mobile Ltd., dünyanın en büyük telefon lirketinin beklentinin altında kâr açıklamasının ardından yüzde 3.2 değer kaybederek 5 yılın en düşük kapanışı yapmaya hazırlanıyor. Elektrikli araba üreticisi BYD Cor., beklentinin altında ilk çeyrek kârı öngörmesi sonrasında yüzde 10 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saatiyle 13:46 itibarıyla yüzde 1.9 kayıpla 132.18 puana gerilemiş bulunduyor. Değer kazanan her hisseye karşılık 5 hissenin değer kaybettiği endeks, 6 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışını yapmaya hazırlanıyor. Fed dün sıfıra yakın olan faizlerin 2015 sonuna doğru yüzde 1, 2016'nın sonlarında ise yüzde 2.25'e çıkacağını söyledi.

Asya'da dünkü gelişmelerden kaynaklanan satışların devam edeceğini söyleyen Newedge Group SA'nın Asya Pasifik vadeli, opsiyon ve nakit varlık işlemleri müdürü Toby Lawson, "Fed'in faiz oranının 2015 sonunda yüzde 1'e çıkacak olması önemli. Çin ekonomisindeki yavaşlamanın neden olduğu endişelere de bakıldığında, gelişen piyasalardan, ABD'ye doğru bir sermaye hareketi gözlenebilir" dedi.