Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in faiz artışı beklentilerini öne çeken açıklamalarının ardından gelişen piyasa hisse ve paraları değer kaybetti. Gelişen piyasalar endeksi 2 haftanın en sert düşüşünü kaydederken, Hong Kong'ta işlem gören Çin hisseleri ayı piyasasına girdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 16:05'te yüzde 1.3 kayıpla 938.28 puana geriledi. Endonezya Borsası yüzde 2.5 düştü. Çin'in CSI 300 Endeksi 5 yılın en düşüğüne gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi 2 Aralık'taki zirvesinden yüzde 20 düşerek ayı piyasasına girdi. Endonezya rupisi dolar karşısında 3 ayın en sert düşüşünü kaydetti; Rus rublesi de yüzde 0.2 zayıfladı. Rusya'nın Şubat 2027 vadeli hükümet tahvilleri 6 baz puan artışla yüzde 9.29'a çıktı.

Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in 10 milyar dolar daha azaltılan tahvil alım programının yıl sonuna kadar bitirileceğini ve 6 ay kadar sonrasında da faizlerin artırılacağını söyledi. Küresel hisseler, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomiyi desteklemeye yönelik teşviklerin azaltılabileceğinin sinyalini verdiği 22 Mayıs'tan sonraki 1 aylık dönemde 4 trilyon dolar kaybetti.

Union Bank of The Philippines'in yatırım genel müdürü Robert Ramos, "Bu durum yalnızca Filipin borsasını değil, fonların çıkacak olmasından ötürü genel olarak gelişen piyasaların tavanını indirecek" dedi.

Gelişen piyasalar endeksi bu yıl yüzde 6.5 düştü ve 12 aylık tahmini kazançların 9 katından işlem görerek Kasım 2011'den  bu yana en düşük değerlemesine işaret ediyor. MSCI Dünya Endeksi 2014'te yüzde 0.6 düştü ve 14.6 katından değerleniyor.