Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta dört ayın en düşük seviyelerinde tutundu ve iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiği sinyalini verdi.

Başvurular 5,000 artarak 15 Mart'ta sona eren haftada 320,000 oldu. Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tahmin medyanı başvuruların 322,000'e yükseleceği yönündeydi. Daha az volatilite gösteren başvuruların dört haftalık ortalaması, Kasım'dan bu yana en düşüğe geriledi.

İşten çıkarmaların yavaşlamasının, işverenlerin taleplerin artması ile daha fazla işe alım yapmalarını kolaylaştırmış olabileceği düşünülüyor. Fed yetkilileri, dün sona eren iki günlük toplantıda, zorlu kış şartlarının ekonomik faaliyetleri yavaşlatmasına rağmen, ekonomiye geniş bir alandan bakıldığında temellerdeki güçlülüğün iş gücü piyasası koşullarındaki mevcut gelişimi destekleyecek düzeyde olduğunu belirtti.

New York'ta bulunan Maria Fiorini Ramirez Inc. ABD ekonomistlerinden Joshua Shapiro, "Birçok şey iş gücü piyasasının kademeli olarak daha iyiye gittiği görüşünü kanıtlıyor" dedi.

Veriler açıklanırken konuşan ABD Çalışma Bakanlığı sözcüsü, hiçbir eyalette başvurular tahmini olarak yapılmadığını ve olağandışı hiçbir durum olmadığını belirtti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 310,000 ile 335,000 başvuru olacağı aralığında değişiklik gösterdi. Bir önceki haftada başvurular 315,000 seviyesindeydi.

Başvuruların dört haftalık ortalaması ise 330,500'den 327,000'e geriledi.