Perakende güven endeksi 2010'dan bu yana en düşüğünde
-
TEPAV'ın Perakende Güven Endeksi ilk çeyrekte 2010'dan bu yana en düşük düzeyini kaydetti
TEPAV'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk çeyreğin TEPE değeri, 2014 yılında 2010'dan bu yana en düşük değerini aldı. Perakendecilerin yüzde 64'ü, geçen yıla göre işlerinin daha kötü olduğunu, yüzde 61'i de önümüzde 3 ayda satışlarının artacağını düşündüğünü ifade etti. Geleceğe ilişkin tedarikçilerden sipariş, istihdam ve mağaza sayısı beklentisi düştü.
AB'de perakende güveni önceki aya göre düştü. AB-28 üyeleri ile kıyaslanınca; Türkiye, geçen yıla göre düşüş yaşayan 3 ülkeden biri oldu. AB'de toplanma süreci devam ederken, Türkiye'de 2014 başından bu yana gözlemlenen yavaşlama martta hız kazandı. Bu yılın ilk 2 ayında düşen TEPE, mart ayında yükseldi ancak negatif bölgede değer aldı. TEPE, Mart 2014'te -2,4 değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 3,2 puan yükseldi, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,6 puan düştü. TEPE'de önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentisi ve mevcut stok düzeyi pozitif yönde, geçtiğimiz 3 aya göre ise işlerin durumu negatif yönde etkili oldu.
- Satış beklentileri son 8 ayın en yüksek seviyesinde
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Mart 2013'e göre 9,2 puanlık, Şubat 2014'e göre ise 3,7 puanlık artış oldu. İlk çeyrekler bazında önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri incelendiğinde 2014'ün ilk çeyreğindeki değerin serideki ilk çeyrekler bazında en yüksek değer olduğu görüldü. Mart 2014'te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 60,9'u önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 16,4 düzeyinde kaldı. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 22,7 oldu.
- En iyi performans, yiyecek ve içecek sektöründe
Bir önceki yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek, tütün ürünleri ve motorlu taşıtlar sektörü en iyi performansı gösteren sektörler oldu. Bu 2 sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. En fazla düşüş, mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektöründe oldu.