Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Londra'da soruları yanıtladı.

Bloomberg HT Londra Muhabiri Eren Sağır'ın, Merkez Bankası'nın yüksek gelen enflasyon ve Banka'nın bu konudaki politikasına yönelik sorusuna, üç politika boyutunda sıkı duruşta olduklarını ve Haziran'a kadar yükselmesi, daha sonra düşmesi beklenen enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklere karşı bu sıkı duruşun yeterli olduğunu düşündüklerini söyleyerek cevap verdi ve, "İlave adım atmak gerekirse bundan çekinmeyiz, kaçınmayız. Ancak şu anda politikalarımız yeterli sıkılıkta" dedi.

Daha çok büyümenin aşağı yönlü riski konusunda soru geldğini ifade eden Başçı, "Bu sorulara karşı epey manevra alanımız olduğunu söylüyoruz" dedi. Enflasyonun yarısına yakınının Dövizdeki oynaklıktan kaynaklandığını da dile getiren Başçı, Türk Lirası'nın istikrar kazanmasının riskleri sınırlayacağını söyledi.

"Zorunlu karşılıklara faiz uygulamasına yönelik bir takvim belirlediniz mi?" şeklindeki soruya Başçı, "Gelişmelere bağlı hareket kabiliyetimiz var. Kararı her toplantıda görüşebiliriz, ilk adımın ölçülü ve sınırlı olacağına yönelik sinyaller vermiştik ancak zamanlamaya yönelik bir sinyal vermedik. İhtiyaç olduğu takdirde yapabiliriz ama önce ihtiyacı görmemiz lazım" şeklinde cevap verdi.

Başçı ayrıca, yerleşiklerden gelen döviz talebinin azaldığına ve enflasyon konusunda gereken tedbirleri aldıklarını söyledi. Türkiye'nin adım adım dengeli büyüme yoluna girdiğini ifade eden Başçı, "Dış dengeyi azaltarak büyümeyi başarırsak bu büyük bir başarı olacak" dedi.

"Piyasadaki endişe azaldı ve güven arttı mı?" şeklindeki soruya ise Başçı, "Bunun iki ayağı var. Dışarıda Fed'in politikalarında netlik oluştu ve yan etkileri azaldı. Türkiye'nin de dahil olduğu çok konuşulan 5 ülkeye sermaye girişi vaşladı. İçerde ise seçimlerle ilgili belirsizlik vardı, o geride kaldı fiyatlamalar değişti" cevabını verdi.

Türkiye'de 50'nin üzerinde gelen PMI verisinin ılımlı bir büyümeye işaret ettiğini de dile getiren Başçı, Avrupa'dan gelecek olan talebin önemli olduğunu ve Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın iyi durumda olmasının Türkiye için iyi haber olduğunu sözlerine ekledi.