Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika yapıcıların 1 Nisan'da devreye giren satış vergisi artışının etkilerini değerlendirmek için beklemede kalmayı tercih etmesi üzerine Japonya Merkez Bankası ek teşvik uygulamaktan kaçındı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve yönetim kurulu, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi dahilinde para tabanının yıllık 60 ila 70 trilyon yen genişletilmesini öngören para politikasında değişikliğe gitmedi.

Bloomberg'in anketi, merkez bankasının, enflasyonu yüzde 2'ye yaklaştırmak ve önümüzdeki yılki olası bir vergi artışı öncesinde ekonomiyi güçlendirmek için Temmuz'a kadar ek teşvik programı uygulayacağını öngörüyor. Kuroda'nın karşısındaki en büyük sorun, vaad ettiği gibi artan ve değişen politika adımlarından kaçınmak olacak.

BOJ'un Mayıs-Temmuz arasında ek genişlemeci politika tedbirleri almasını beklediğini söyleyen NLI Research Institute'ün Tokyo'daki başekonomisti Yasuhide Yajima, "Nisan'dan Temmuz'a kadar satış vergisindeki artıştan ötürü ekonomi yavaşlayacak ve fiyatlar artacak" dedi.

BOJ, geçtiğimiz haftaki yüzde 3'lük satış vergisi artışından sonra, 1997'den bu yanaki ilk vergi zammının ekonomi ve yüzde 2 enflasyon hedefi üzerindeki etkileri izliyor. Enflasyon hedefi, satış vergisindeki değişiklikten ayrı tutuluyor.