Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fransa'da Başbakanlık görevine getirilen Manuel Valls'in kurduğu yeni hükümet için bugün Mecliste güven oylaması yapılacak.

Valls'in, Meclis Genel Kurulunda yeni hükümet programını okumasının ardından güven oylamasına geçilecek.

Valls, söz konusu oylamada hükümete destek vermeleri için Parlamentoda grubu bulunan Yeşil, Komünist ve Radikal Sol partilerinin yöneticileriyle Başbakanlıkta ayrı ayrı görüştü.

Geçen dönem sosyalist hükümete iki bakan veren Yeşil Parti, yeni bakanlar kurulunun dışında kalmayı tercih etmişti.

Sosyalist Parti dışındaki Yeşillerin de içinde olduğu sol partiler, Meclis Genel Kuruluna gelen, özellikle sosyal ve ekonomik konularla ilgili tasarılarda iktidara ''ciddi sorunlar'' çıkartabiliyor.

Sosyalist Parti içinde de ''daha fazla sol eğilimli'' bilinen 86 milletvekili, ''yeni hükümetin iş dünyasının değil, çalışanların çıkarını daha fazla gözetmesini talep eden bir program hazırlaması'' talebiyle ortak bildiri yayımlamıştı.

Sosyalist Parti'de yeni bir çatlaktan korkan Valls, bu gruba üye milletvekilleri ile dün görüşmüş ve endişelerini gidermeye çalışmıştı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, yerel seçimlerde iktidardaki Sosyalist Partisi'nin ''hezimete uğramasının''ardından geçen hafta Başbakan Jean Marc Ayrault'yu görevden alarak Valls'i Başbakanlığa atamıştı.

Sosyalist Parti'nin 577 sandalyeli Mecliste, 291 sandalyesi bulunuyor.

 

AA