Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hisselerin 2 aydan uzun sürenin en büyük 3 günlük düşüşünü kaydetmesinin ardından Japonya'da sağıktan, teknolojiye birçok şirketin değer kaybetmesiye Asya Borsaları 2. gününde de geriledi.

Takeda Pharmaceutical Co., ABD'de jürinin Japon ilaç üreticisine diyabet ilacının kanser riski taşıdığını gizlemesinden ötürü 6 milyar dolar ceza vermesinin ardından yüzde 7.8 değer kaybetti. SoftBank Corp. yüzde 3.3, Yahoo Japan Corp. da yüzde 2.5 düştü. Great Wall Motor Co. yüzde 6.2 kazançla Hong Kong'ta işlem gören Çinli hisselerdeki yükselişe öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde yüzde 0.4 kayıpla Hong Kong saatiyle 12:28 itibarıyla 138.02 puana geriledi. Endeksteki 10 sektör grubunun 8'i değer kaybetti. Yatırımcılar bölge genelinde teknoloji ve telekomünikasyon şirketlerinin hisselerini satarak, son 12 ayda küresel hisselerdeki kazançlara öncülük etmiş olan internet şirketlerindeki varlıklarını azaltıyor.

Hisse değerlemelerinin pik noktasına tırmandığını ve ileride endişeli bir şekilde işlem göreceğini söyleyen Nikko Asset Management Co.'nun baş küresel stratejisti John Vail, "Çin ekonomisi ve finansal sisteminde, ABD ve Japonya'da da ortalamanın altında büyümede hızlanan bir bozulma var" dedi.

MSCI Dünya Endeksi'nin değerlemesi, geçtiğimiz ay kazançlarının 15.4 katına çıkarak, 5 yılın ortalaması olan 13.8 katsayısının üzerine işaret etti. MSCI ASya Pasifik Endeksi dün kârının 12.6 katından işlem görürken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 15.7 oldu.