Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(18:10'da güncellendi)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın Kayseri'de dün yaptığı sunumda ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının yapılmayacağını, normalleşmenin adım adım gerçekleşeceğini, faiz indiriminin zamanlamasının ve hızının son derece önemli olduğunu, ölçülü adımlar atılabileceğini ve bunun PPK tarafından kararlaştırılacağını belirtmesiyle 2,1247'ye kadar yükselen Dolar/TL 'de kotasyonlar bugün 26 Aralık'tan bu yana ilk kez 2.10 düzeyinin altıne geriledi.

Türk Lirası gelişmekte olan ülke paralarındaki pozitif havadan beslenirken, diğer yandan Societe Generale gibi bazı finansal kurumların TL'de boğa piyasası öngörmesi ve gösterge faizin yüzde 10.19 düzeyinden 22 Ocak'tan bu yana en düşüğünü kaydetmesi de etkili oldu.

Gelişen piyasalarda, Fed politikalarına ilişkin belirsizliklerin azalması ve gelişmekte olan piyasaların olumsuz etkilerin çoğunu fiyatlamış olmasından ötürü olumlu bir hava hakim. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası, Çin ve Japonya merkez bankalarından olası parasal genişleme hamleleri de gelişen piyasalara yatırımcıların ilgisini artırıyor.

Diğer yandan Rusya'ya ilişkin endişelerin yatırımcılar için Türkiye'yi daha cazip hâle getirmesi TL alımlarını desteklerken, Fed'in çarşamba günü yayınlayacağı Mart ayı tutanaklarının öncesinde yatırımcılar dolarda beklemede kalmayı tercih ediyor.

Analistler, bugün TL, ruble, Meksika pezosu ve Güney Afrika randındaki yükselişin, yatırımcıların düşük hacimli ortamda carry taleplerinin artması ve gelişen piyasaların tahvillerdeki satışlara direnç göstermelerinden kaynaklandığını söylüyor.

Dolar/TL bugün en düşük 2,0881'i görürken, saat 18:07 itibarıyla bankalararası açılışın yüzde 0,77 altında 2,0926'dan işlem görüyor.

En düşük 2,8797'yi gören Euro/TL ise aynı saatlerde yüzde 0,39 değer kaybederek 2,8870 düzeyinden alıcı bulurken, döviz sepeti 2,50'nin altına gerileyerek yüzde 0,56 aşağıda 2,4896 düzeyinde seyrediyor.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün tek haneli rakamları görürken, 45 baz puan gerileyerek yüzde 9,96 oldu.

(18:10'da güncellendi)