Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeniden serameye piyasalarına girmeye hazırlanan Yunanistan, beklenen tahvil ihalesini yönetmesi için JPMorgan Chase&Co. ve Deutsche Bank AG'nin kapısını çaldı.

Konuya ilişkin bilgisi olan kaynaklar, şirketlerin Euro Bölgesi'nin en kötü işsizlik oranına sahip olan ülke 2010'da piyasalara erişimini kaybetmesinden bu yana ilk tahvil ihalesine hazırlanırken, ihaleye garantörlük edeceğini söyledi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Stournaras geçtiğimiz hafta hükümetin 2014'ün ilk yarısında tahvil çıkaracağını söyledi.

Euro Bölgesi borç krizinde ilk kurtarılan ülke olan Yunanistan'da tahvil faizlerinin 4 yılın en düşüğüne gerilemesiyle yetkililer arasındaki tahvil ihalesi beklentis artıyor. Yetkililerin iyimserliğinin ardında, yatırımcıları Yunanistan'ın 6 yıl süren resesyondan kurtulacağına ikna edeceğine önermesi yatıyor.

Yunanistan'ın 10 yıllık tahvillerinin getirisi 2012'de yüzde 30'u aşan düzeylerinden yüzde 6.2'ye geriledi. Yunan tahvilleri bu yıl yüzde 31 ile Bloomberg Dünya Endkesi'nin izlediği 34 ülke tahvili arasında en iyi getiri performansına sahip oldu.

Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Nadine Kalwey, "Almanya'nın Yunanistan'ın yeniden piyasaya döneceğine ilişkin güvenin kanıtı olan tahvil ihalesini memnuniyetle karşıladığını" söyledi.

Yunanistan'ın parasal durumu ayrıca faiz maliyetlerinden önce kaydettiği bütçe fazlasından da yararlandı. Hükümet, faiz maliyetlerinin bu yıl Avrupa Birliği İstatistik kurumu tarafından teyit edilmesini bekliyor.

Üç yetkili geçtiğimiz hafta Atina hükümetinin 2 milyar euroluk tahvil satmayı planladığını söylemişti.