Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'nin bu yıl ve gelecek yılda daha güçlü büyümesinin, Brezilya ve Rusya gibi gelişen ülke piyasalarındaki zayıf toparlanmaya rağmen dünya ekonomisinin ayakta durmasını sağlayacağını bildirdi.

IMF raporunda, "ABD, Japonya ve Avrupa'nın bazı bölümlerindeki zayıflık ile hâlâ ağır bir ilerleme gösteren küresel büyüme için en büyük itici gücü sağlıyor. İngiltere ve Almanya da bu ivmeye destek sağlarken, gelişen ülkeler yeni risklerle yüzleşiyor ve Rusya'nın geçtiğimiz ay Kırım bölgesinin yönetimini ele alması jeopolitik gerginliği artırıyor" denildi.

IMF, gelişen ülkeleri sermaye akışının tekrar gelişmiş ülkelere geri döneceği konusunda hazırlıklı olmaları için uyarırken, Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) da deflasyonu engellemek için daha fazla parasal genişleme gerektiği yönünde tavsiyede bulundu. Fon'un raporunda ayrıca, "ABD, Fed'in rekor düşük faiz oranı politikasından uzun vadede fayda sağlayacak, güçlü tüketici talebi ile birlikte büyümeyi yavaşlatan mali düşüş sonlanacak" denildi.

IMF şef ekonomisti Olivier Blanchard, Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, "Birçok bölgede durgunluk yok oldu. Gelişmiş ülkeler arasında ABD'nin toparlanması en güçlü seviyede ve bu da dünya için destekleyici güç oluyor" dedi.

IMF küresel büyümenin bu yıl yüzde 3.6 olacağı tahmininde bulunurken, Ocak'ta yüzde 3.7'lik beklenti açıklamıştı. Gelecek yıla yönelik büyüme tahmini ise Ocak ayına göre değişmeyerek, yüzde 3.9 şeklinde belirtildi.