Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Rusya'nın gazı siyasal araç olarak kullandığını belirterek, "Gerçekten Rusya'nın gazına olan bağımlılığımızı yüzde 30 civarında azaltmak istiyoruz" dedi.

Rompuy, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ukrayna gibi krizler karşısında güçlü bir şekilde birlikte hareket ettiğini söyledi.

Bütün Avrupalı liderlerin Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesini güçlü bir şekilde kınadığını ve 21 Mart'ta Rusya'ya karşı üç aşamalı yaptırım kararını oybirliğiyle aldıklarını hatırlatan Van Rompuy, vize yasağı ve hesapların dondurulmasının uygulamada olduğunu ve gerekirse daha fazla yaptırımlar için hazır olduklarını vurguladı.

Yaptırımların kendi başına amaç değil, amaca ulaşmak için araç olduğunu ifade eden Van Rompuy, "Amaç, Ukrayna'nın egemenliği ve uluslararası hukuka saygı temelinde müzakere edilmiş bir çözümdür" dedi.

Van Rompuy, "Avrupa Konseyi, birliğin enerji politikasının derinleştirilmesine karar vermiştir. Biz, komisyona bu enerji riskinden korunmak için somut çözüm bulunması için çağrı yaptık" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama ile Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için birlikte neler yapabileceklerini görüştüklerini kaydeden Rompuy, AB ile ABD arasında transatlantik ticaret anlaşması konusunda kararlılıklarını bir kez daha paylaştıklarını aktardı.