Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı Ukrayna ve Rusya arasında hafta başında yeniden başlayan politik gerginliğin etkisiyle yükselişe geçerek 1.310 dolar seviyesine kadar yükseldi.

Geçen hafta boyunca sert satış baskılarına rağmen 1.280 dolar kritik desteğinde tutunan altının ons fiyatı sonrasında gelen tepki alımları ve beklentinin altında kalan tarım dışı verisi ile beraber tekrar yönünü yukarı çevirerek aşağı yönlü baskıyı kırdı.

1.300 dolar seviyesi üzeri atakların kısıtlı kalması ile haftaya bir kez daha baskılanarak başlayan altın Ukrayna'da Rusya yanlılarının tekrar eylemlerini artırdıkları haberi ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın "Daha fazla genişlemeye gerek yok" açıklamasıyla yükselişe geçerek 1.310 dolar seviyesine kadar çıktı.

Analistler, altında gerek jeopolitik risklerin tedirginliği ve gerekse makroekonomik gelişmelerdeki belirsizliklerin fiyatlanmaya devam edileceğini belirtirken mevcut gelişmelerin önceki süreçte olduğu gibi altında sert rallilere dönüşeceğini beklemediklerini kaydediyor.

Gelişmelerin de etkisi ile yukarı yönlü potansiyelini artırmaya çalışan altının haftalık periyotta tırmanışını 1.320 dolar seviyelerine kadar sürdürmesinin muhtemel göründüğünü aktaran analistler, ancak sonrasında piyasanın tekrar dolar lehine dengelenmesi ve 1.320 -1.280 dolar aralığında oluşan bant içerisinde yatay seyretmesinin beklenmesi gerektiğini aktarıyor.

Analistler, bugün yurt dışı veri akışının zayıf olduğunu belirtirken Ukrayna odaklı gelişemlerin yanı sıra ABD'de bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutunaklarının altın fiyatlarının seyri üzerinde etkili olacağını belirtiyor.

- "Altının ons fiyatında teknik olarak 1.320 dolar seviyesi üst bant gibi gözüküyor"

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, altın fiyatlarının 1.310 dolara yükselmesindeki en büyük etkinin ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden düşük gelmesi olduğunu söyledi.

Tarım dışı istihdam verisinin bir miktar hayal kırıklığı yarattığını ve ABD ekonomisinde moralleri biraz bozduğunu aktaran Kalyoncu, bunun da Fed'in gevşek para politikasına bir süre devam edebileceği beklentisi yarattığını ve altının buna hemen pozitif tepki verdiğini kaydetti.

Altın fiyatlarının faiz artırımlarından negatif etkilendiğini belirten Kalyoncu, bu gelişmelerin üzerine bu hafta başında Rusya-Ukrayna gerginliğinin de eklendiğini söyledi.

Rusya'nın Kırım'dan sonra Donestk veya başka bölgelerde de ilhaklara başlayabilir korkusu yaşandığını ifade eden Kayloncu, "Kırım bir şekilde halloldu. Rusya, diğer bölgelere de nüfuz ederse Batı dünyası nasıl tepki verir? Bu kestirilemiyor veya Rusya'nın ne kadar ileri gideceği kestirilemiyor. Oralarda birtakım aksiyonlara başlayınca bir gerginlik daha yaşandı. Bu da altın fiyatlarını 1.310 dolarlara kadar taşıdı" dedi.

Bu aşamada altının ons fiyatında teknik olarak 1.320 dolar seviyesinin üst bant gibi gözüktüğünü kaydeden Kalyoncu, ancak gelecek haftalarda açıklanacak olumlu ABD verileri veya Rusya'dan gelebilecek daha olumlu haberlerin altın fiyatlarını hızlı bir şekilde tekrar aşağı çekebieceğini belirtti.

- "2014 yılında altın fiyatlarının 1.200-1.300 dolar aralığında oluşacağını yönünde bir beklenti var

Altının fiyatlarının seyri için verilerin ve politik gelişmelerin takip edileceğini kaydeden Kalyoncu, veriler kötü gelmeye devam ederse altının ons fiyatında 1.320 dolar seviyelerinin de aşılabileceğini aktardı

Çin tarafında ise fiziki talepte ciddi bir canlanma görülmediğine dikkati çeken Kalyoncu, şunları kaydetti:

"Çin tarafında zaman içerisinde teşvik paketleri bireysel gelirlere yansıdıkça bireysel yatırımcının altın talebi artabilir. Hindistan'da Merkez Bankası altın ithalatına birtakım tedbirler koymuştu. Bunları önümüzdeki dönemde gevşetebileceklerini açıkladılar. Ne kadar gevşetirler? Bir takvim vermediler ama böyle bir insiyatifleri olduğunu belirttiler. Bu da Hindistan tarafında fiziksel talepte canlanma olabileceği beklentisi yarattı. Bu da altın fiyatlarına destek oldu. Ancak bütün bu desteklerle altın fiyatları 1.310 dolar seviyesine kadar yükselebildi. Altın yukarı doğru çok heyecanlı değil.

Son gelişmeler ışığında analistler uluslararası raporlarda da daha önce 1.100 dolarlara kadar olan düşüş beklentilerini revize etmiş durumda. 2014 yılında altın fiyatlarının 1.200-1.300 dolar aralığında oluşacağını yönünde bir beklenti var. Ben de altın fiyatlarının 1.200 doların altına pek gideceğini düşünmüyorum. İyi gelen ABD verilerinin etkisiyle gevşeyebileceğini düşünüyorum. Ama talep yönlü de ciddi haberler geliyor. 1.200 dolarlara kadar olan gevşemelerde fiziksel talebin daha fazla gevşemeye izin vermeyeceği yönünde bir görüntü var."

AA