Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas ham (WTI) petrolü, ABD yakıt talebinin istihdamın iyileşmesiyle artacağı spekülasyonlarıyla haftalık kazanca doğru ilerliyor. Brent ile WTI arasındaki fark Libya'nın ham petrol ihracatını arttırmaya hazır olduğunun sinyallerini vermesiyle Eylül'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Vadeliler New York'ta yatay seyretti ve bu hafta yüzde 1.9 yükseldi. Çalışma Bakanlığı verisine göre geçen hafta kriz öncesi dönemden beri en az sayıda Amerikalı işsizlik başvurusunda bulundu. Brent ile WTI arasındaki fark dün varil başına 4.06 dolara indi.

"ABD istihdam piyasasında önümüzdeki bir iki ay devamlı iyileşme için mantıklı sebepler var ve bu da talep ve petrol için iyi haber," diyen Sidney merkezli CMC Markets'in şef stratejisti Ric Spooner, "Petrol için başka bir yönlendirici faktör Libya ve kapasitelerinin bir kısmını düzeltip düzeltemeyeceklerine dair müzakereler," şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli WTI Kontratı Nymex'te 34 sent kayıpla Singapur saatiyle 13:28'de varil başına 103.06 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 20 sent azalarak 103.40 dolara indi. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 40 altında seyretti. Fiyatlar bu sene yüzde 4.7 yükseldi.

Mayıs vadeli Brent kontratı 27 sent düşüşle Londra merkezli ICE Futures Europe'da varil başına 107.19 dolardan işlem gördü. Brent ile WTI arasındaki fark 4.13 dolar olarak kaydedildi.