Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlere göre, Mario Draghi'nin deflasyon tehdidiyle başa çıkmak için 2 ay içinde harekete geçmesi bekleniyor.

Bloomberg'in Aylık Anketi'ne katılan ekonomistlerin 3'te 2'si AMB Başkanı'nın politikayı Haziran gibi gevşeteceğini söyledi. Bu ekonomistlerin yarısından biraz daha azı faiz azaltımından, tahvil alımına kadar birçok önlemi alabileceğini belirtti.

Euro Bölgesi enflasyonunun 4 seneyi aşkın en düşük seviyede seyretmesiyle, Draghi, tüm politika yapıcıların gerek duyulduğunda sıradışı önlemler almayı desteklediğini açıkladı. Buna rağmen, son yorumlar yetkililerin hangi önlemleri almakta karar vermediğini gösteriyor.

"AMB üyelerinin çoğu büyük çaplı bir tahvil alımı rotasına girmek istemiyorlar," diyen Paris merkezli Credit Agricole CIB'nin ekonomisti Frederik Ducrozet, "QE silahını kullanmadan önce tüm daha kolay opsiyonları deneyecekler ve yeterli olup olmadığına bakacaklar. Aynı zamanda, QE hakkında konuşmaya devam edecekler," şeklinde görüş bildirdi.

Draghi, Euro Bölgesi'nin toparlanmasını tehdit eden fiyat baskılarındaki zayıflığa karşı savaş veriyor. Tüketici fiyatları Euro Bölgesi'nde Mart ayında bir önceki seneye göre yüzde 0.5 tırmanarak, Ekim 2009'dan beri en yavaş artışı kaydetti ve AMB'nin "yüzde 2'nin hemen altı" hedefinin altında kaldı.