Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel maliye kurmayları, krizden sarsılmış ekonomi motorlarını canlandırmakta sıkıntı çekiyor.

JPMorgan Chase&Co. ekonomistlerinin, finansal kriz ve devamındaki resesyonun, zengin ülkelerin büyüme potansiyelini yüzde 2'den yüzde 1.5'e indirdiği tahminlerinin damga vurduğu Washington'daki Uluslararası Para Fonu'nun bahar toplantılarının teması, "Nasıl yapmalı?" oldu.

Enflasyonun tetikleneceği büyümenin hızındaki düşüş, merkez bankalarını er ya da geç faiz artırmak zorunda bırakma riskinden ötürü sorun arz ediyor. Daha zyaıf büuüme potansiyeli aynı zamanda şirketlerin kârlarını artırma, işçilerin ücret artışı alması ve hükümetlerin borçlarını azaltma yeteneğine de zarar veriyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde, "Sadece IMF'ye göre değil, küresel ekonominin diğer oyuncularına göre de, dünyanın ulaşılması gereken gerçek büyüme potansiyeli var" dedi.

Tartışma, 6 yıl talebi artırma yollarının konuşulmasından sonra, büyümenin hızlandırılması için arzın nasıl artırılacağı konusunda geçişe dikkat çekiyor. Büyüme kısa süre potansiyelinin üzerine çıksa da, bunun uzun süre devam edemeyeceği düşünülüyor. IMF, gelişmiş ekonomilerin bu yıl 2010'dan sonra ilk kez yüzde 2'nin üzerinde büyüyebileceğini öngörüyor.