Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişmekte olan piyasalar bankacılık sistemi veri izleme raporunu yayınladı.

Fitch raporunda, gelişmekte olan piyasa bankacılık sektörlerinin çoğunun 2014 yılında, yavaşlayan ekonomiler, yüksek faizler, artan politik belirsizlik gibi faktörler ile son yıllara göre daha zayıf performans göstereceklerini belirtti.

Bununla birlikte, bankaların kredi ölçümleri ve notlarının büyük ölçüde dirençli olacaklarını öngören Fitch raporunda, bu beklentisine neden olarak sağlam sermaye tamponlarını ve ekonomilerdeki yavaşlamanın ılımlı seviyede kalacağı öngörülerini işaret etti.

Reyting kuruluşu, gelişmekte olan piyasa bankacılık sektörleri arasında en büyük aşağı yönlü risklerin Çin ve Hindistan'da olduğunu açıklarken, Rusya ve Türkiye bankacılık sektörleri için riskler arttığına dikkat çekti.

Türk bankalarının, zayıflayan varlık kalitesi, sıkı marjlar ve düşük büyüme nedeniyle zorlu bir yılla karşı karşıya kalacaklarını öngören Fitch, ancak Türk bankalarının çoğunun ortaya çıkan ılımlı stresi göğüsleyebilecek durumda olduğunun altını çizdi.

Fitch bu noktada, Türk bankalarına yönelik aşağı yönlü not baskılarının sınırlı kalacağını öngördüklerini de vurguladı.