Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

 Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell'in 20. yaşını doldurması dolayısıyla düzenlenen toplantıda, 20 yaşına gelen Turkcell'in gelecek 20 yılda daha büyük başarılara imza atacağına inandığını belirterek, "Bugün bizim gurur günümüz. Turkcell'in 20 yıllık başarı öyküsü, bizler için olduğu kadar tüm Türkiye için gurur vesilesi. Milyonlarca insanı birbirine bağlayan, teknolojisiyle yeni bir dönemin kapılarını açan Turkcell, müşterilerine daima en iyi ve üstün hizmeti vermek için çalıştı. Turkcell ekipleri uzak yakın, kar kış demeden dağın başına, denizin ortasına, iletişimin gücünü taşıdı" diye konuştu.

Bu sayede Türkiye'de mobil ve fiber iletişim altyapısının dünyanın en iyilerinden biri olduğunu ifade eden Ciliv, "Turkcell tam 20 yıldır, Türkiye'ye ve insana kattığı değeri her gün daha da iyiye götürmek için durmaksızın çalışıyor. Bugüne dek dünyada ve ülkemizde birçok ilke imza atarak, ilk günden bu yana Türkiye'de sektörün lideri olduk. Bununla yetinmedik, 9 ülkede 71 milyonu aşan müşterimize hizmet götürerek bölgenin de lideri olduk. Lider olmanın sorumluluğunu hiçbir zaman unutmayarak altyapı ve teknolojiye yaptığımız yatırımların yanında insana ve ülkeye de yatırım yaptık. 'İşimiz teknoloji, işimiz insan' dedik" şeklinde konuştu.

Ciliv, ilk günden bu yana sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorluklarla yaratılan değerin 620 milyon liraya ulaştığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kardelenler Projemiz ile maddi yetersizlikleri nedeniyle eğitimine devam edemeyen on binlerce kız çocuğuna destek verdik. Ekonomiye Kadın Gücü Projemiz ile mikro kredi, teknoloji, satış, pazarlama ve eğitim desteği verdiğimiz dar gelirli kadın girişimcilerimizi ekonomiye kattık. Geleceği Yazanlar Projemiz ile Türkiye için yerli mobil yazılım seferberliği ilan ederek öğrencilere, yazılımcılara, sektör profesyonellerine daha fazla eğitim, gelişim ve istihdam fırsatı sunduk. 5 ayda 17 bin gencimiz projeye dahil oldu. Geleceğe Koşanlar ve federasyon işbirliklerimizle bireysel spor dallarında başarısının çıtasının yükselmesine katkıda bulunduk. Bugün mutlulukla görüyoruz ki 5 yıl önce yaptığımız 3G, fiber internet ve mobil servis yatırımları bugün devam eden büyümemizin temel nedeni olmuş. Bu yatırımlar sayesinde Turkcell son 2 yılda Avrupa'nın en hızlı büyüyen telekom grubu olmayı başardı. Gelecekteki başarımız için de bugün eğitim, sağlık, finans gibi alanlara odaklanarak müşterilerimize daha fazla değer yaratmak için çalışıyoruz.

Geçmişe gururla, geleceğe ise büyük bir umutla baktıklarını aktaran Ciliv, Turkcell'in daima en yeni ve ileri teknolojinin Türkiye'deki adresi olacağını, dünyaya damgasını vuran ilklerde Turkcell imzasını görmeye devam edeceklerini söyledi.

Ciliv, müşterilerine ve bu 20 yıllık başarı öyküsünde emeği geçen tüm çalışanlarına teşekkürlerini ileterek, "Çok daha büyük başarılara imza atmaya hazırız. Asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor" dedi.

 

- Cep telefonundan ilk "Alo" 1994'te

 

Öte yandan Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, 28 Şubat 1994'te Turkcell ilk sinyalini verdi. Bundan 20 yıl önce, Türkiye'nin cepten ilk "Alo"su, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den gelmişti. İlk "Alo"nun ardından geçen yıllar, Türkiye'nin teknoloji tarihi için önemli oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MV Holding Kurucusu Murat Vargı, "Turkcell'in kuruluşu için bu projeye 1988 yılında Thorsten Press ile birlikte başladım. Türkiye'de insanları bu yatırıma inandırmak için çalmadığım kapı kalmadı, çünkü büyük bir projeydi. İnsanlar inanamıyordu. Avrupa da çok cesaret edemiyordu. Macera Ocak 1993'te başladı. 10 senede Türkiye'de abone sayısının kötümser bir tahminle 300 bin, iyimser bir tahminle 600 bin olacağı düşünülüyordu. İnsanlar fani ama şirketler yaşıyor. Benim dileğim, Turkcell'in Türkiye'ye hizmet etmeye daha nice nice 20 yıllar boyunca devam etmesi" ifadelerini kullandı.

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet de şunları kaydetti:

"Fikrin sahibi Murat Vargı bazı arkadaşlarla birlikte geldi, bir toplantı yaptık ve çok kısa zamanda, aşağı yukarı aynı gün karar verdik. Ondan sonra işin ihale kısmı başladı. 3-4 kez ihaleye girdik. Birinci gelen şirket imzalamakta tereddüt etti. Bizi davet ettiler. İlk 100 bin aboneye ulaşmak 1 yıl gibi bir biraz zaman aldı ama ardından hızla büyüdük. Bizim yatırımlarımız daha fazla olduğu için daha hızlı büyüdük ve Turkcell'in başarısından çok mutlu olduk."

- Turkcell'in 20 yılı

Turkcell'in 20 yıllık toplam yatırım miktarı 23 milyar lirayı aştı. 9 ülkede faaliyet gösteren Turkcell'in müşteri sayısı 71,3 milyona ulaştı.

20 yıllık tarihinde Turkcell, 300'ü aşkın ulusal ve uluslararası ödül kazandı. Son iki yılda ise Avrupa'nın en hızlı büyüyen Telekom grubu oldu. Turkcell 20 yılda eğitim, spor, kültür-sanat alanındaki projelere 620 milyon lira yatırdı, milyonlarca kişiye destek oldu.

Turkcell'de 566 milyar SMS gönderildi. Gönderilen SMS metinleriyle 250 sayfalık yaklaşık 91 milyon kitap yazılabilirdi. Yaklaşık 73 milyar MMS gönderildi. Her biri 50 resimlik 1,5 milyar fotoğraf albümü dolardı. Toplam 177 milyar MB veri alınıp gönderildi. Yaklaşık 38 milyon DVD dolabilirdi.

Turkcell aboneleri 20 yılda 600 milyar dakika konuşma yaptı. Turkcell Türkiye'deki 957 ilçe merkezinin tamamında 3G hizmeti veren ve tüm 3G istasyonlarında ilk ve en yaygın 43,2 Mbps desteği olan tek operatör. Türkiye'deki toplam bin 977 beldenin tamamı, nüfusu 1000 ve üzerindeki 4 bin 680 yerleşimin tamamı kapsama alanında bulunuyor.

 

AA