Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:20'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, teknoloji hisselerindeki güçlü düşüşler ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) Rusya'nın kredi notunu düşürmesinin ardından, son altı haftanın en büyük çaplı haftalık kaybına yöneldi. Rus rublesi ve ülke tahvilleri değer kaybetti.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Tayvan'da Taiex Endeksi'nin yüzde 1.9 düşmesine öncülük etti ve gelişen ülke teknoloji hisselerini içeren endeks tüm zamanların en yüksek seviyesinden geri çekildi. China Petroleum ve Chemical Corp.,  PetroChina Co.'nun karının azaldığını açıklamasının ardından, Hang Seng China Enterprises Endeksi'ni aşağı çekti. Çin yuanı dolar karşısında düşüşünü altıncı güne taşıdı. Ruble yüzde 0.6 düştü ve Micex Endeksi yüzde 1.1 gerileyerek beş haftanın en düşük seviyesine indi. Rusya'nın Nisan 2020 vadeli dolar cinsinden tahvilleri değer kaybetti ve bu hareketle birlikte, bu kağıdın faizi 13 baz puan yükselerek, 17 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4.90'a ulaştı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşerek, Hong Kong saati ile 15:20'de, 996.12 puana indi ve 31 Mart'tan bu yana en düşük kapanışına yönlendi. Endeks bu hafta, Çin'deki ekonomik yavaşlamanın şirket karlarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ve Ukrayna'dakişiddet olaylarının artması dolayısıyla yüzde 1.6 düştü. S&P, Rusya'nın kredi notunu bugün yatırım yapılabilir en düşük seviyeye indirdi ve ekonomik büyüme kötüleşirse ve Ukrayna konusundaki anlaşmazlığın daha geniş çaplı yaptırımlara neden olması halinde, ilave not indirimlerinin gelebileceğini kaydetti.

Kim Eng Securities Hong Kong Ltd. satış işlemleri direktörü Andrew Sullivan, "Ortalıkta çok fazla endişe var," dedi ve "Çok az olumlu faktör var, bu yüzden, birçok yatırımcı durumun açıklığa kavuşması için kenarda bekliyor" şeklinde konuştu.

(14:20'de güncellendi)