Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:55'te güncellendi)

Altın, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin artacağı söylentilerinin yatırımcıları sarı metali satarken daha ihtiyatlı olmaya yöneltmesi ile yükselişi üçüncü güne taşıdı.

Vadeliler dün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı ayrılıkçı harekete karşı saldırgan tutumunu devam ettirmemesi konusunda uyarması ile 31 dolar kadar toparlandı. ABD Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırım uygulayabileceğini açıkladı.

Haziran vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.8 değer kazanarak New york saati ile 07:53'te ons başına 1,300.70 dolardan işlem gördü. Fiyatlar dün, 1,268.40 dolar ile 10 Şubat'tan bu yana en düşüğü görmesinin ardından toparlanarak, günü yüzde 0.5 artıda tamamladı.

Altın bu yıl, kısmen Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın talebi artırmasından dolayı, geçen yıl 30 yılı aşkın sürenin en hızlı yıllık kaybını yaşadıktan sonra, yüzde 8.1'lik bir ralli yaptı.

Çin'de Natixis Commodity Markets Ltd.'yi satın alan Guangzhou merkezli şirketin bir birimi olan GF Futures Co.'nun analisti Zhu Siquan, "Altın, Ukrayna ve Rusya'nın durumundan destek buluyor," dedi ve "Çinli alıcılar, fiyatların düşmesinin ardından piyasaya geri dönüyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları 12 haftanın en düşük seviyesi olan 792.14 tonda kaldı.

Paladyum yüzde 0.3 artışla 804.80 dolar olurken, Rusya dünyanın en büyük paladyum üreticisi konumunda.

Gümüş ise yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 19.68 dolardan işlem görüyor.

(17:55'te güncellendi)