Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel anlamda hisse senedi piyasaları için artık geleneksel hale gelmiş olan "Sell in May and go away" (Mayıs'ta sat ve uzaklaş) tavsiyesi Borsa İstanbul için de 4 senedir oldukça başarılı bir şekilde çalışıyor.

2013 yılı mayıs ayında nisan ayı kapanışına göre yatay denebilecek bir kapanışla yüzde 0,07 oranında değer kaybeden BIST 100 endeksi, sonraki düşüş trendinin başlangıç fişeğini ateşlemişti.

BIST 100 endeksi 2010 yılı mayısında yüzde 7,76, 2011 mayısında yüzde 8,96, 2012 mayıs ayında ise yüzde 8,18 düşüş kaydetmişti. Son dört senenin ortalamasına bakıldığında endeksin mayıs ayında ortalama yüzde 6,24 değer kaybettiği görülürken, mart ve nisan aylarındaki geleneksel yükseliş eğiliminin, yaz ayları öncesinde mayısta yerini kar satışlarına bıraktığı dikkati çekiyor.

Cuma günü kapanışına göre nisan ayının tamamlanmasına 3 işlem günü kala BIST 100 endeksi mart ayı kapanışına göre yüzde 2,4 yükseliş kaydederken, mart ve nisan ayları beraber değerlendirildiğinde endeksin getirisi yüzde 14,1'e ulaştı.

- "TCMB'nin 'sıkı duruş' tercihini yumuşatması borsa için destekleyici olabilir"

Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Yönetmeni Serhan Yenigün konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Borsa İstanbul'da mart ayında başlayan ve 61.000 seviyelerinden 72 - 74 bin bölgesine kadar devam eden güçlü seyir sonrasında satın alınacak kısa vadeli beklenti kalmadığından kar satışlarının görülebileceğini söyledi.

Teknik açıdan, 72.000 seviyesi altında kalındıkça 70 binlere doğru geri çekilme mümkün olabileceğini belirten Yenigün, daha aşağıda ise 66 bin seviyesinin dikkati çektiğini kaydetti.

Yenigün, teknik açıdan mümkün olan bu seviyelerin, Borsa İstanbul'daki ralliye iştirak edemeyen tahviller nedeniyle Türk Lirası (TL) faizlerin yukarıda kalması sonrasında temel değerlemelerin de destek vereceğini düşündüğü ifade ederek, TL faizlerde gevşeme olmadıkça BIST 100 için 12 ay vadeli şirket değerlemeleri ve buna bağlı endeks hedeflerinin 75 - 78 bin civarında kalmayı sürdüreceğini aktardı.

Hedef değerlerini bugüne indirgediklerinde ise kar satışlarına uygun bir zemin olduğunun görüldüğünü aktaran Yenigün, Borsa İstanbul'un yeniden güç bulması için Ukrayna konusunda barışçıl çözüm yollarında ilerleme sağlanması ve Fed'in faiz artırımlarına başlayacağı tarih konusunda 2015'in ikinci yarısına işaret eden bir iletişim dili kullanması gerektiğini belirtti.

Mayıs ayının bu konular çerçevesinde izleneceğini kaydeden Yenigün, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü paylaştığı 'sıkı duruş' tercihini yumuşatması da borsa için destekleyici olabilir. Ancak, ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde içeride siyasi tansiyonun zaman zaman yeniden artabileceğini belirteyim. Bu nedenle yatırımcıların mayıs ayında da iç gelişmelere karşı temkinli ve takipte kalmaları gerekiyor" dedi.

- "'Mayısta sat ve uzaklaş' kuralının geçerli olmayacağını düşünüyoruz"

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ise Borsa İstanbul ve genel olarak piyasada gelecek birkaç aylık süreçte aşağı ya da yukarı yeni bir trend yakalanması için bir neden görünmediğini belirterek, geniş bir kanal içinde dalgalanmanın kendilerinin en olası senaryoları olduğunu söyledi.

BIST 100'de bu dalgalanmanın aşağıda 69.000 (68.000'e kadar olabilecek sarkmalar da kabul edilebilir) yukarıda ise 75.500 - 76.000 aralığındaki yaklaşık yüzde 10'luk bir aralıkta gerçekleşeceğini düşündüklerini aktaran Doğan, 68.000 seviyesinin altında aşağı yönlü bir trend oluşması için içeride ya da dışarıda şu anki konjonktürde köklü değişime neden olacak bir gelişme yaşanması gerekeceğini ifade etti.

Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"BIST 100'de olası bir yükselişte 76.000 puan üzerinde kalıcı bir yükseliş içinse Avrupa Merkez Bankası'nın genişleme adımı, içeride de aynı anda cumhurbaşkanı ve başbakanın kim olacağının netleşmesi gibi iç ve dış şartların eş anlı pozitife dönmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gelecek bir iki aylık süreç bu beklentilerin tartışılacağı ancak netleşmeyeceği dönem olacak. Bu beklentiler de düşüşleri sınırlayacak bir etken olacak. Bu nedenle bahsettiğimiz 69.000 puan civarına olacak bir gerilemenin birkaç aylık vade için alım fırsatı olacağını düşünüyoruz. Bu sene mayıs ayında 68.000 - 69.000 puan seviyeleri gündeme gelebilecek olsa da 'Mayısta sat ve uzaklaş' kuralının geçerli olmayacağını, mayısta olacak düşüşlerin alım fırsatı yaratabileceğini düşünüyoruz."

AA