Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Papa 23. Ioannes ve Papa 2. Ioannes Paulus, Vatikan'da Papa Franciscus'un yönettiği büyük ayinle "Aziz" ilan edildi. Aralarında 34 devlet başkanı ile başbakan, 40 başbakan yardımcısı olmak üzere 122 uluslararası delegasyonun katıldığı ayinde, Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler temsil etti

Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası'nın aynı isimli meydanında yapılan ve farklı milletlerden yüzbinlerce inananın katıldığı büyük ayin 150 kardinalin sunağı selamlayarak yerini alması, Papa Franciscus'un sunağı ve selefi Papa 16. Benediktus'u selamlamasının ardından başladı.

Törende, Katolik dünyasının iki sevilen papası için dualar edilip, ilahiler okunurken, Papa Franciscus da yaptığı konuşmada, iki papanın kutsal ruhla dolu 20 yüzyılın cesaretle hareket eden ve tabuların üzerine giden papalar olduğunu belirterek, iki Papa'nın kiliseye ve dünyaya Tanrı'nın iyiliğini ve merhametini gösterdiklerini ifade etti.

Papa Franciscus, 1935 ve 1944 yılları arasında Vatikan'ın Türkiye temsilciliğini yapmasından dolayı "Türk Papa" olarak da bilinen Papa Giuseppe Roncalli havari ismiyle Papa 23. Ioannes'in başlattığı reform hareketi II. Vatikan Konsili nedeniyle kiliseye büyük hizmetinin olduğunu kaydetti.

Katolik Kilisesi'nin son 50 yıllık döneminde en uzun süre Papa olarak kalan ve seçimiyle gelenek halini alan papaların İtalyan olması özelliğine bir son veren Polonyalı Papa Karol Wojtyla havari ismiyle Papa 2. Ioannes Paulus ise Papa Franciscus tarafından "Ailelerin papası" olarak tanımlandı.

Papa Franciscus, "Papa 23. Ioannes ile Papa 2. Ioannes Paulus'u azizler arasına yazıyoruz" diyerek, Katolik dünyasının yeni iki aziz papasını duyurdu. Papa'nın anonsunun ardından meydandaki bazı inananların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

Papa Roncalli ve Papa Wojtyla'yı, Papa Franciscus ve geçen yıl görevinden ayrılan selefi Papa 16. Benediktus'un hazır bulunduğu törende aziz ilan etmiş oldu. Böylece Katolik inananlar, Papa Franciscus'un, Emerit Papa 16. Benediktus'un da katıldığı törende Papa 2. Ioannes Paulus ve Papa 23. Ioannes'i aziz ilan ettiği tarihi ana tanıklık etti.


-Törene üst düzey katılım-

Aralarında 34 devlet başkanı ile başbakan, 40 başbakan yardımcısı olmak üzere 122 uluslararası delegasyonun katıldığı ayinde, Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler temsil etti.

Ayinin ardından Papa Franciscus delegeleri selamladı. Başbakan Yardımcısı İşler de Katolik aleminin ruhani lideriyle tokalaştı.

Emrullah İşler gibi Papa'yı selamlayanlar arasında uluslararası delegasyondan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve eşi Clio Bitoni, İspanya Kralı Juan Carlos ve Kraliçe Sofia, AB Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da yer aldı.


-Tören için yoğun güvenlik önlemi ve 3 boyutlu yayın-

Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı, çatılara keskin nişancıların konduğu tören için 10 bin güvenlik görevlisinin sahada görev aldığı açıklandı. Vatikan'a çıkan yollar sabaha karşıdan itibaren trafiğe kapatıldı.

Öte yandan, büyük ayin için Vatikan'da kapılar sabah saat 05.30'da açılırken, inananlar sabahın ilk saatlerinde Aziz Petrus Meydanı'na doluşmaya başladı. 800 bini aşkın kişinin katıldığı ifade edilen törende aziz ilan edilen papalardan 2. Ioannes Paulus'un Polonyalı olması sebebiyle Polonya bayraklarının çokluğu dikkati çekti.

Bu arada, Aziz Petrus meydanı ve çevresinde yüzbinlerin takip ettiği ayin Vatikan Televizyonu ve Sky Televizyonu ilk kez yapılan bir uygulamayla bu önemli ayini dünyaya 3 boyutlu yayın yaparak aktardı.

Tören alanı Ekvador'dan getirilen 30 bin gülle süslendi. Ayini inananların rahatlıkla takip edebilmesi için Vatikan ve çevresine çok sayıda dev ekran ve ses sistemi de kuruldu.


-Azizlik kararları geçen yıl çıkmıştı-

Katolik aleminin 1958-1963 yılları arasında ruhani liderliğini yapan Papa 23. Ioannes ile 1978-2005 yılları arasında bu görevi yürüten Papa 2. Ioannes Paulus'un, ölümlerinin ardından gerçekleştirdikleri mucizeler dolayısıyla aziz ilan edilecekleri Papalık Azizler Kongregrasyonu tarafından geçen yıl temmuzda açıklanmıştı.

Kongregrasyon kararının, Papa Franciscus'un 30 Eylül 2013'te imzalamasıyla aziz ilan edilecekleri kesinleşen iki Papa'nın ne tür mucizeleri de gerçekleştirdikleri ortaya çıktı.

Polonyalı Papa Karol Wojtyla, bir rahibenin Parkinson hastalığından kurtulmasını sağladığı gerekçesiyle 1 Mayıs 2011'de dönemin Papası 16. Benediktus tarafından azizlikten bir önceki aşama olan "kutsal kişi" ilan edilirken, ölmeden önce müdahale ettiği tekerlekli sandalyeye mahkum bir gencin de iyileşmesi dolayısıyla ikinci mucizeyi de gerçekleştirdiği kanaatine varılmıştı.

Azizler Kongregrasyonu, 1966 yılında bir rahibenin iyileşmesine vesile olduğu için beraber aziz ilan edildiği Papa 2. Ioannes Paulus tarafından 2000 yılında azizlikten önceki "kutsal kişi"mertebesine getirilen Türk dostu ve İtalya'da "İyi Papa" olarak anılan Papa Giuseppe Roncalli için aziz ilan edilmesi için gerekli olan ikinci şartın aranmadığını açıklamıştı.

Papa Franciscus, Roncalli'nin azizlik mertebesine yükseltilmesine ilişkin kararı imzalarken 23. Ioannes havari isimli Papa'nın inananlar tarafından hem çok sevilmesi hem de kilisede önemli reformların mimarı olması nedeniyle bu kararı aldığını duyurmuştu.