Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Analiz: Asya kaplanlarından gelişmiş ülke olur mu?

Analiz: Asya kaplanlarından gelişmiş ülke olur mu?

  • Güney Kore ve Tayvan'ın gelişmekte olan ülkeler kategorisinden çıkarılması konuşulurken "Asya kaplanlarından gelişmiş ülke olur mu?" sorusuna da cevap aranıyor

Giriş: 06 Mayıs 2014, Salı 09:49
Güncelleme: 20 Mayıs 2014, Salı 10:35

MSCI Endekslerinde gözden geçirmede Kore ve Tayvan olası sınıf değişikliğinin Türkiye’ye yansıması

Ukrayna’da kaynama noktasına yaklaşılması, Asya cephesinden beklentileri karşılayamayan PMI rakamları, yurtiçinde beklentileri bir hayli aşan enflasyon rakamı derken” hisse senetleri üzerinde kısa vadede katalist olabilecek faktörler ne olabilir?” diye sorgulanmaya başlandı.

Her gelişmekte olan ülke aynı değildir, alt gruplarda farklı isimlendirilmelidir gibi genel resimde 2014 bu konuları konuşmaya başladık. MSCI sınıflandırması altında , sınır piyasalar diye bildiğimiz Katar, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri sınır piyasalardan gelişmekte olan ülke statüsüne geçerken, Yunanistan gelişmiş ülke statüsünden gelişmekte olan statüsüne çekilmişti. Diğer bir deyişle artık bildiğimiz dengelerin yavaş yavaş isimlendirilmesi olduğunu da söyleyebiliriz.

14 Mayıs’ta ise gelişmekte olan ülkeler adına önemli bir adım atılacak: Güney Kore ve Tayvan’ın gelişmekte olan ülkeden gelişmiş ülke statüsüne çıkarılıp çıkarılamayacağı konuşulacak. Güney Kore, Çin’in ardından MSCI Gelişmekte olan ülkeler arasında %16’lık paya sahipken, Tayvan’da 3. Sırada %12’lik ağırlıkla sıralamada yer alıyor. %30’a yakın ağırlığa sahip bu 2 ülkeden herhangi bir tanesi gelişmiş ülke statüsüne sahip olursa diğer geride kalan %1-2 ağırlığa sahip ülkelere hareket alanı doğabileceği konuşuluyor.

Mesela, Türkiye’nin bu endekste ağırlığı %1,5, bize benzer ağırlıkları olan ülkeler ise :Şili, Kolombiya, Endonezya, Tayland, Polonya ve Çek Cumhuriyeti. Son dönemde artan politik risk fiyatlaması içinde olan hisse senetlerini banka performansları kurtarmaya yeter mi? Derken, diğer bir katalist etkiside MSCI tarafından gelebilir.

%1-2 ağırlığa sahip bazı MSCI ülkeleri hisse performansları ;

MSCI Türkiye:

Ocak: -%8,73 Şubat: %0.90 Mart: %13,06 Nisan %5,34 Mayıs %1,24

MSCI Endonezya:

Ocak: %4,60 Şubat :%4,80 Mart: %3,04 Nisan %1,94 Mayıs: %0.44

MSCI Polonya

Ocak: -%1,56 Şubat: %7,32 Mart: -%1,96 Nisan: -%0,55 Mayıs: -%1,14

MSCI Tayland

Ocak: -%1,65 Şubat: %3,05 Mart: %3,77 Nisan %2,87 Mayıs: %0.66

Ayşe İyigündoğdu

BloombergHT Araştırma

(aiyigundogdu@bloomberg.net)