Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, "ABD'nin en uzun savaşını" bu yıl sona erdireceklerini, ancak Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi ve El Kaide'nin geri kalanına karşı terörle mücadele operasyonlarını desteklemek için 2015 yılının başlangıcından itibaren, ülkenin farklı noktalarında yaklaşık 9 bin 800 ABD hizmet personelinin bulanacağını söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da ABD askerlerinin yıl sonunda Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili basına açıklama yaptı.

ABD'nin Afganistan'daki varlığını "ABD'nin en uzun savaşı" olarak tanımlayan Obama, bu savaşı sorumlu bir şekilde sora erdireceklerini ve Afganistan'daki ABD askerlerinin muharebe görevinin 2014 yılı sonunda biteceğini kaydetti.

Afganların 2015 yılından itibaren ülkenin güvenliği noktasındaki tüm sorumluluğu üstleneceğini belirten Obama, Amerikan askerlerinin ise sadece danışmanlık görevi yürüteceğini, Afgan şehirlerinde veya dağ ve vadilerinde devriye gezmeyeceğini ifade etti.

Obama, Afganistan'da 2014 yılı sonrası için iki "dar amaç" ortaya koyarak, bunları "Afgan güvenlik güçlerinin eğitimini sağlamak ve El Kaide'nin geri kalanına karşı terörle mücadele operasyonlarını desteklemek" olarak gösterdi.

Obama, 2015 yılının başlangıcından itibaren, NATO müttefikleri ve diğer partnerlerle birlikte, yaklaşık 9 bin 800 ABD hizmet personelinin Afganistan'ın farklı yerlerinde bulanacağını açıklayarak, "2015 yılının sonunda bu rakamları yarıya indireceğiz, Kabil ve Bagram Hava üssündeki ABD birliklerini sağlamlaştıracağız. Bir yıl sonra da 2016'nın sonunda, Irak'ta yaptığımız gibi, Kabil'de güvenlik ofisiyle birlikte normal büyükelçilik düzeyinde bir sayıya çekeceğiz" dedi.

Bu düzenlemenin ise ancak Afgan yönetiminin İkili Güvenlik Anlaşması'nı imzalaması halinde gerçekleşebileceğini vurgulayan Obama, iki Afgan devlet başkanı adayının da seçilmeleri halinde anlaşmayı imzalayacaklarını söylediğini, o nedenle bunu hayata geçirmeyi beklediğini bildirdi.

Afganistan'daki savaşın 11 Eylül saldırıları sonrasında zorunluluktan başladığını belirten Obama, ancak bu savaşın Amerikalıların beklediğinden daha uzun sürdüğüne işaret etti. Obama, Afganistan'daki ABD birliklerinin terör örgütü El Kaide'ye önemli darbe vurduğunu, örgütün lideri Usame Bin Ladin'in ortadan kaldırıldığını hatırlattı.

Afganistan ile ilişkilerinin artık "savaş" üzerinden tanımlanmayacağını ifade eden Obama, ABD olarak egemen, güvenli ve birlik içindeki bir Afganistan'a yönelik taahhütlerinin devam ettiğini bildirdi.

Obama, Afganistan'ın "mükemmel bir yer haline gelmeyeceğini ama onu mükemmelleştirmenin de ABD'nin görevi olmadığını" da vurguladı. Obama, artık Afganistan savaşı noktasında bu sayfayı kapatmanın zamanının geldiğini dile getirdi.