Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Asya hisse senetleri Çin'in Satınalama Yöneticileri Endeksi'nin 5 ayın yükseğine çıkmasınının ve politika yapıcıların bazı bankalar için mevduat ihtiyat miktarını düşüreceklerini açıklamalarının ardından yükselişe geçti.

Karoon Gas Australia Ltd. hisseleri, Sidney'de yüzde 42 değer kazanırken Makita Corp. ise yüzde 6.5'lik artışla endüstri hisselerinin yükselişine öncülük etti. Dai-ichi Life Insurance Co. ise Nikkei gazetesindeki şirketin Protective Life Corp'u ABD'de büyüyebilmek için 500 milyar yene (4.9 milyar dolar) satınalmaya hazırlandığı haberinin ardından yerel gösterge endeksindeki düşüşlere öncülük etti.

The MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5'lik artışla Tokyo'da yerel saatle 12.39'da 142.43 puana yükselirken 6 ayın en yüksek kapanışına da yönelmiş oldu. Endeksteki her 3'ten fazla hissenin yükelişine karşılık bir o kadar da hisse sened, değer kaybetti. Çin, Hong Kong, tayvan ve Yeni Zelanda'daki piyasalar bugün tatil sebebi ile kapalı.

Sidney merkezli AMP Capital Investors Ltd yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver konu ile ilgili “Çin'de politikaya ince ayar duyurularının sesi yükseldikçe büyümede bu yıl yüzde 7.5 hedefinin yakalanacağına dair güven de artıyor. Daha fazla gevşetme tedbiri gelecek gibi." yorumunda bulundu.

Japonya'nın Topix endeksi yüzde 1.6 yükseldi. Yen düşerken şirketlerin sermaye yatırımları 2. çeyrekte bir yıl öncesine göre yüzde 7.4 sıçradı.