Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna hükümeti, doğu şehirlerinden Lugansk'ta çıkan çatışmada 5 Rus yanlısı isyancının öldürüldüğünü açıklarken Rusya, ülkeye doğal gaz borcunu ödemesi için 1 haftalık ek süre verdi.

Rusya doğal gaz ihracat devi OAO Gazprom, Ukrayna için ön ödeme takvimini yarından 9 Haziran'a kadar çekerek tansiyonu düşürdü. Gazprom CEO'su Alexey Miller bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Şubat ve Mart aylarında aldığı doğal gaz için 786 milyon dolar transfer ettiğini, böylelikle aylar sonra ilk kez ödeme yaptığını duyurdu.

Sabaha karşı yerel saatle 04:00'te 500 kadar isyancının Ukrayna'nın Lugansk şehrinde sınır karakoluna saldırdığı açıklandı. Çıkan çatışmada 8 isyancı ve 7 sınır koruma görevlisi yaralandı. İsyancıların hava saldırısından korunmak için konutların çatılarından ateş ettiği belirtildi.  

Rusya'nın açıklaması, gerginlik sürerken doğal gazın kesintiye uğramamasına yönelik bugün Brüksel'de Ukrayna ile yürütülen müzakerelerin yeniden başlaması ve Vladimir Putin'in Fransa ziyareti öncesinde geldi.

Standard Bank Plc'den Tim Ash, "Moskova büyük ihtimalle gaz kesintisine yönelik beklentilerin bu haftanın gündemini ve Putin'in ziyaretlerini gölgede bırakmasını istemedi" yorumunda bulundu.

Rusya Micex endeksi Moskova saatiyle 16:30'da yüzde 2.6 yükseldi. Endeks geçen ay yüzde 12'nin üzerinde yükseliş kaydetti.