Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi, deflasyon tehdidine bu hafta açıklamaya hazırlandığı, ekonomiyi harekete geçirecek ve fiyatları ateşleyecek bir önlemler dizisiyle karşı duracak.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı ve çalışma arkadaşları, 5 Haziran'da gerçekleştirecekleri toplantıda, negatif faiz oranlarından, bankalara koşullu likiditeye kadar pek çok seçeneğin masada olacağının sinyallerini verdi. Onun öncesindeyse, yarın açıklanacak veriler de harekete geçmenin gerekli olduğuna dair görüşü pekiştirebilir. Zira ekonomistler, rekor seviyeye yakın bir işsizlik ve çok düşük bir enflasyon oranı bekliyor.

Draghi yatırımcıları fiyatlarda meydana gelebilecek potansiyel bir "negatif spiral" konusunda uyarırken, AMB'nin yeni tahminlerinin daha düşük bir enflasyon ve büyüme görünümü içermesi bekleniyor. Tüm bu yansımalar, önümüzdeki üç gün içinde önce Draghi'nin yönetici takımıyla gerçekleştireceği görüşmelere, sonrasında da Yönetim Konseyi'ne veri sunarak, yetkililerin daha radikal bir tepki gerekip gerekmediği konusunda karar vermesine yardımcı olacak.

RBC Capital Markets şef ekonomistlerinden James Ashley, "Önümüzde duran daha geniş ekonomik veri dizisine bakarsanız, neredeyse tamamının daha fazla ekonomik canlandırmaya yönelik adıma işaret ettiğini görürsünüz. Hem geleneksel hem de alışılmadık adımlar göz önünde bulunduruluyor" yorumunda bulundu.

Bloomberg anketine katılan 50 ekonomistten 44'ü, AMB'nin mevduat faizlerini düşürerek faiz oranlarını negatife indiren ilk büyük merkez bankası olacağını tahmin ediyor. 58 katılımcının ikisi hariç tamamı, gösterge faizlerde indirim bekliyor.

AMB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio 30 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Harekete geçmeye hazırız. Uzun süreli bir düşük enflasyon döneminden kaynaklanabilecek risklere kayıtsız değiliz"dedi.