Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde enflasyon, Mayıs'ta ekonomist beklentilerinden fazla yavaşlayarak, Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki fiyatları canlandırmak ve büyümeyi kontrol etmek için tedbirler uygulama baskısını artırdı.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin açıklamasına göre, Bölge'de enflasyon Mayıs'ta yüzde 0.5'e gerilerken, Nisan'da yüzde 0.7 oranındaydı. Bloomberg anketine katılan 38 ekonomistin tahminleri enflasyonun yüzde 0.6'ya gerileyeceği yönündeydi. Enflasyon oranı 8 aydır AMB'nin hedef seviyesi yüzde 2'nin yarısından da aşağıda seyrediyor.

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ise Nisan'da yüzde 11.7'e gerilerken, bir önceki ayda bu oran yüzde 11.8 düzeyindeydi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı işsizlik oranının Nisan'da da yüzde 11.8 olacağı yönündeydi.

AMB Başkanı Mario Draghi, negatif fiyat döngüsünün riskleri hakkında uyarılarda bulunurken, Yönetim Konseyi sıfırın altında faiz oranları ve bankalar için koşullu likidite gibi tedbirler üzerinde görüşüyor. AMB ayrıca yüksek orandaki işsizlik oranı ile mücadele ederken, işsizlik oranı Nisan'da beklenmedik şekilde gerilemesine rağmen tarihi yüksek seviyelere yakın seyretmeye devam ediyor.

Londra'da bulunan Capital Economics Ltd. şef Avrupa ekonomisti Jonathan Loynes, "Gerçek şu ki enflasyon çok düşük ve hedefin oldukça altında olması AMB'nin daha fazlasını yapması gerektiği yönündeki baskıların artmasına kesinlikle yardımcı oluyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan 50 ekonomistin 44'ü, AMB'nin mevduat faizini düşürerek faiz oranını sıfırın altına düşüren ilk merkez bankası olacağı tahmininde bulunuyor. Ayrıca 60 kişilik bir ankete katılanların 58'i, gösterge faiz oranının da düşürülmesi gerektiği yönünde hemfikir.