Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu yıl bugüne kadarki en kötü yıllarını geçirmekte olan Döviz traderları, kazanç yaratmada yüksek riskli dövizlere dayanan bir stratejiyla avunuyor.

Bu yıl, Parker Global Strategies LLC’nin 14 ana fondan oluşan Küresel Döviz Yöneticileri Endeksi, yüzde 2.2 düştü. Deutsche Bank'ın küresel faiz oranları arasındaki farklılıkları kullanan alım satım endeksi yüzde 2.3 yükseldi.

Diğer yandan yatırımcıların çoğunun, Deutsche Bank tarafından ölçülen, yüksek getirili gelişmekte olan ülke fonlarına yapılan yatırımların (carry trade) geri dönüşlerini dahi aşan, Şili, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin para birimleri üzerinde oynamaya yanaşmadığı da ortada. Peso ve ruble geçen ay yüzde 2.7 yükselirken, dolar karşısında yüzde 2.2 değer kazandı. İki para birimi böylece Bloomberg tarafından izlenen 31 ana para birimi arasında en büyük yükselişi kaydetti.

Deutsche Bank'tan Alan Ruskin'e göre, Parker Endeksi'nin sonuçları "carry trade'i kavramak konusunda yavaş kalan ya da carry trade'i desteklerken gerçekten ağzı sıkı olan insanların varlığının bir göstergesi." Ruskin, "gelişen piyasalardaki büyüme hikayesi hala ikna edici değil, özellikle de göreceli olarak yüksek faiz oranlarına sahip ülke para birimlerinde" yorumunda bulundu.