Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America, ABD Finans Sektörü Düzenleme Otoritesi'ne (Finra) özel hisse işlemleri platformunun boyutunu gerçekte olduğundan daha büyük gösteren nitelikte, yanlış bilgi gönderdiğini açıkladı.

ABD'de hisse alım satımlarını takip eden Finra, dün ilk kez alternatif alım satım sistemlerinin boyutu üzerine bir rapor yayınladı. 12-18 Mayıs haftası raporunda, Bank of America'nın "Instinct X"'i, Barclays ve Credit Suisse kontrolündeki piyasalardan önce gelen en büyük "karanlık havuz" (dark pool) olarak yer aldı.

Ancak Bank of America, regülatöre gönderdiği hacim hesaplamasında bir hata yapıldığını açıkladı. Banka, Finra'ya gönderdiği düzeltme sonucu yapılacak uyarlamayla işlem hacminin neredeyse yarıya inmesini bekliyor. Finra sözcüleri, konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

Finra yarattığı veri havuzuyla, karanlık havuzlar dahil tüm alternatif alım satım sistemlerinde ne kadar hacimde ABD hissesinin el değiştirdiğini göstermeyi amaçlıyor. Özel platformlar son dönemde, artık işlem hacminin yalnızca yüzde 60'ını barındıran kamusal Borsaların piyasadaki payını ele geçirdi. Bu değişim, aralarında kitabı "Flash Boys"da brokerların karanlık havuzları kullanarak yatırımcıları soyduğunu iddia eden yazar Michael Lewis'in da bulunduğu bir çevreden eleştirilere sebep oldu.  

Raporun ilk hali Bank of America'nın karanlık havuzunda 428 milyon hissenin işlem gördüğünü belirterek, bunun ABD'nin en büyük alternatif alım satım sistemi olduğunu ortaya koyuyordu. 374 milyon hisseyle ikinci sırada yer alan Credit Suisse'i , 305 milyon hisseyle Barclays ve 278 milyon hisseyle UBS takip ediyordu.

Bu, Bank of America'nın verilerde yaptığı ilk hata da değil. Bankanın daha önce Fed'e stres testi sonuçlarını yanlış bildirmesi sonucu, temettü artırımı ve 4 milyar dolarlık hisse yeniden alımına yönelik planlarını durdurması üzerine, 28 Nisan'da hisseler yüzde 6.3 değer kaybetmişti. Bu değer kaybı son 17 ayın en keskin düşüşü olmuştu.