Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, BNP Paribas'ya ABD ticari yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle uygulanması muhtemel 10 milyar dolarlık para cezasını "aşırı yüksek" olarak tanımladı.

Fransız bankasını açıkça savunan en yüksek yetkili olan Fabius'un açıklamaları, Fransa'nın artan kızgınlığının göstergesi oldu. Fransız yetkililerden alınan bilgiye göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın Normandiya Çıkarması'nın 70. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştireceği Fransa ziyaretinde, Başkan Francois Hollande BNP konusunu gündeme getirecek. Davaya yakın kaynaklara göre ayrıca savcılar da bankaya suçu kabul etmesi yönünde telkinde bulunuyor.

Bloomberg anketine katılan 13 analiste göre, 10 milyar dolarlık ceza, BNP'nin bu yıl için tahmin edilen 5.64 milyar euroluk (7.7 milyar dolar) net karını aşıyor. Ayrıca BNP'nin ödemesi muhtemel olan para cezası, 2012 yılında HSBC Holdings Plc (HSBA), Standard Chartered Plc ve ING Groep NV (INGA) tarafından ödenen para cezalarının toplamının üç katından fazla bir tutar oluşturuyor.

BNP hisselerin fiyatı Paris'te yüzde 0.3 düşerek 50.91 euro oldu ve yıllık kayıbı yüzde 10'a taşıdı.