Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupalılar bu hafta haklı olarak diken üstündeler. Zira Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 5 Haziran'daki toplantısından iki gün önce Salı günü Eurostat tüketici fiyatları ile ilgili oldukça iç karartıcı bir rapor yayımladı. Buna göre tüketici fiyatları endeksi Mayıs ayında tahminlerin ve yüzde 0.7'lik Nisan okumasının altında kalarak yalnızca yüzde 0.5 arttı. Böylece Mayıs ayı, Euro bölgesi enflasyonun AMB'nin temel hedefi olan yüzde 2'nin yarısının da altında kaldığı üst üste 8. ay oldu.

AMB yeni faiz oranı politikasını Perşembe günü TSİ 2:45'te açıklayacak. Bloomberg'in görüş aldığı ekonomistler bomba etkisi yaratacak bir açıklama bekliyor: Negatif mevduat faizi. Euro bölgesi ekonomisi daralırken AMB, başkan Mario Draghi'nin de 2012 Temmuz'unda söylediği üzere gereken her şeyi yapmaya hazır bir şekilde durumla başa çıkmaya çalışıyor. AMB mevduat faiz oranlarını düşürmek, bankaları stoktaki paraları için cezalandırmak anlamına gelecek ve Avrupalı bankacılara borç vererek büyümeyi desteklemeleri gerektiği mesajını verecek. Bu ihtimal de masadaki alışılmamış politikalardan bir tanesi ve oldukça önemli.

Draghi'nin TSİ 3:30'da kararını tartışacağı bir basın toplantısı yapması bekleniyor. Negatif faiz oranları İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmediği için başkanın soru yağmuruna tutulması sürpriz olmayacaktır.

Avrupalı gelişmiş ülke tahvil getirilerinin azalacağını ilk olarak 8 Mayıs'ta haber vermiştik. Ondan beri daha da aşağıya düştüler.

Daha ne kadar düşebileceklerini tahmin etmek için CPI'si yüzde 0.0 olan İsviçre'deki 10 yıllık yüzde 0.73'lük tahvil getirilerini gözlemliyoruz. Komşu ülke tahvilleri de aynı yolu izleyebilir mi? Bugünkü verilerin ışığında cevabın 'evet' olduğuna inanıyoruz.