Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Qingdao limanındaki metal depoları ile ilgili soruşturma haberleri arasında, Çin talebinin azaldığına yönelik sinyalleri ile son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1 kadar gerileyerek ton başına 6,802 dolar ile 21 Mayıs'tan bu yana en düşüğe dokunmasının ardından, Hong Kong saati ile 15:01'de yüzde 6,809.50 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 7.5 kayıp yaşarken, altı temel sanayi metali arasında en kötü performansı kaydediyor.

Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in dün açıkladığı imalat sanayi endeksi beklentinin altında kaydedildi. Otoriteler Qingdao'nun soruşturmalar kapsamında bazı sevkiyatlara bloke koyduğu yönünde bildirimlerde bulunuyor.

Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderlarından Chae Un Soo, "Dünkü hayal kırıklığı yaratan HSBC verisi ile birlikte, bakır aşağı yönlü baskıyı yaşamaya devam ediyor" dedi. Chae'ye göre Qingdao haberleri bakır için olumsuz çünkü Çin'deki bakır talebi finansal işlemlerden de destek buluyor. Çin dünyanın en büyük bakır tüketicisi konumunda.

Çin'de, LME üç ay vadeli bakır kontratı fiyatlarına göre hesaplanan Yangshan bakır farkı, dün 17.50 dolarlık düşüşle ton başına 95 dolara gelerek, 17 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

New York'ta Temmuz vadeli bakırın fiyatı, yüzde 0.8 düşüşle pound başına 3.111 dolar oldu. Şanghay'da ise Ağustos vadeli bakır yüzde 1.2 düşerek ton başına 48,120 yuan (7,694 dolar) oldu.

LME'de, aluminyum, nikel, kurşun, çinko ve kalay da değer kaybetti.