Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(20:52'de güncellendi)

G7 ülkelerinin para birimleri arasındaki volatilite endeksi, yarınki Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı öncesi, bölge ekonomisini canlandırmak adına bankanın neler yapabileceğine dair söylentilerle, iki haftanın zirvesine tırmandı.

Dolar yen karşısında, ABD hizmet endüstrisinde Mayıs ayında tahminleri aşan büyüme gösteren veriyle değer kazandı. Euro, Şubat ayından bu yana görülen en düşük seviyeye yakın işlem gördü. Kanada doları, merkez bankasının düşük enflasyonun ülke ekonomisini engellediği yönündeki endişelerini yinelemesi üzerine değer kaybetti. İsveç kronu, endüstriyel üretimdeki artış sonrasında yükseldi.

Bank of New York Mellon'dan Michael Woolfolk, "Yarınki AMB toplantısıyla risk bağlantılı pek çok olay var.Birşeylerin geldiğini biliyoruz ama gelen paketin büyüklüğü ve bu paketin nelerden ödün vereceği konusunda fikrimiz yok.Genel beklenti, yarınki adımın bu yıl boyunca atılacak adımlardan yalnızca biri olacağı yönünde" yorumunda bulundu.

Dolar yen karşısında, önce 2 Mayıs'tan sonra görülen en yüksek seviye olan 102.80'e dokunduktan sonra yüzde 0.2 yükselerek New York saatiyle 13:21'de 102.70 oldu. Dolar euro karşısında ise yüzde 0.2 yükselişle 1.3604'e çıktı. Euro yen karşısında sınırlı değişimle 139.72 oldu.

JPMorgan'ın G7 Volatilite Endeksi, 3 gün üst üste yükselerek, 21 Mayıs'tan bu yana görülen en yüksek seviye olan yüzde 6.33'e dokundu. Endeks Mayıs ayında Haziran 2007'den bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 5.92'ye kadar inmişti.

Euro dolar döviz kurlarına uygulanan bir gün opsiyonlu volatilite, Şubat'tan bu yana görülen en yüksek seviye olan yüzde 17.5'e yükseldi. Dün bu oran yüzde 6.7 seviyesindeydi.

(20:52'de güncellendi)