Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin'in ham maddeye olan açlığının azalması ve sürekli düşen fiyatlar maden şirketlerini maliyetleri azaltmak için aşırı tedbirler almaya sevkediyor.

Hali hazırda milyarca dolarlık tasarruf yapmış olan maden şirketleri; kauçuk kontratları için yeniden pazarlık yapmaktan tutun da sürücüsüz kamyonlar ve trenler almaya varan önlemlere kadar bulabildikleri her fırsatta maliyetleri düşürmeye çabalıyorlar. Tabldot menüleri dahi tasarruflardan nasibi aldı.

Kuzey Afrika ülkesi Moritanya'daki Kinross Gold Corp.'taki işçiler ünlü aktör George Clooney tarafından tanıtılan Nespresso kahve makinalarını kaybederlerken Rio Tinto Group (RIO) ise kıymalı böreklerde tasarrufa gitti.

Londra'daki Deutsche Bank AG'de maden analisti Rob Clifford “Dünya birçok üründe fazla vermeye başlıyor. Hedef maliyetleri azaltmak ve son 5 yılın fazlalıklarını kesmek olmalı. Bunun için de en küçük ayrıntıya bile önem verilmeli. Börekler bile önemli.” yorumunda bulundu.

Google Inc.'teki taze suşi ve Apple Inc.'teki yeni taş devri diyeti yemek istasyonlarında olduğu gibi birçok varlıklı şirketin iş güçü için yaptığı müsrif harcamaların görüldüğü bir dönemde, maden endüstrisi şişe sulardan mangallara dek her şeyde kesintiye gidiyor.