Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BNP Paribas'ya ABD yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle uygulanması muhtemel 10 milyar dolarlık para cezası, dünya çapında dava masraflarıyla boğuşan Avrupa bankalarına yatırım yapmadaki risklere dikkat çekiyor.

Credit Suisse Group AG analistlerine göre,  "Hukuki ihtilaf riski, hisse-fiyat performansında birincil faktör haline geldi."

BNP'den talep edilen para cezası, bankanın bu yılki karına yönelik 13 analistin tahmini olan 5.64 milyar euroyu (7.7 milyar dolar) aşan bir tutarda. Geçtiğimiz ay Credit Suisse de, Amerikalı müşterilerine vergi kaçırmada yardım ettiği gerekçesiyle 3.6 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.

Bloomberg Avrupa bankaları & Finansal Hizmetler Endeksi'nde Ekim ayından bu yana düşük performans gösteren Avrupa'nın en büyük yatırım bankaları, kurlardan gösterge faiz oranlarına kadar pek çok alanda manipülasyon suçlamalarıyla açılan davalar ve soruşturmalarla karşı karşıya. Credit Suisse hazırladığı raporda, Avrupalı bankaların 66 milyar dolar tutarında ek hukuki masrafla karşılaştığını, toplam faturanın ise 104 milyar dolara ulaştığını belirtti.
 
43 bankadan oluşan Bloomberg Bankalar Endeksi, 22 Ekim'den bu yana yüzde 2.4 yükseldi. Deutsche Bank yüzde 19, Barclays Plc yüzde 12, Credit Suisse yüzde 12, BNP Paribas ise yüzde 5 geriledi.

Credit Suisse, müşterilerine BNP hissesi almak için "daha iyi bir giriş noktası" beklemeleri tavsiyesinde bulundu. Banka ayrıca Barclays'in zayıf sermaye pozisyonunun stratejik planında ağırlık oluşturacağını ve HSBC Holdings Plc'de bileşik faiz hesaplamasına dair sorunların belirgin riskleri beraberinde getirdiğini belirtti.