Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Sony Corp. ve Adidas AG, Katar'ın 2022 Dünya Kupası'nı düzenleme hakkını uygunsuz yollarla kazandığına yönelik suçlamaların detaylı bir şekilde araştırılması yönünde FIFA'ya baskı yapan sponsor şirketlerin başında geliyor.

Adidas'tan dün yapılan açıklamada, "Ortaya çıkan tartışmaların yarattığı olumsuz ortam, ne futbol ne de FIFA ve ortakları açısından iyi değil" denilirken, Sony tarafından ise "FIFA'nın prensiplerine sadık kalmasını bekliyoruz" denildi.

FIFA'nın en büyük ortaklarından bir diğer ikisi Visa Inc. ve Coca-Cola Co. da, Londra merkezli Sunday Times gazetesinin Aralık 2010'da yapılan oylamada Katar'ın sürpriz bir şekilde ev sahipliğini kazanmasına yönelik 2 hafta süreyle iddialar yayınlaması üzerine, endişelerini dile getirdiler. Gazetenin haberine göre, ismi verilmeyen kıdemli bir FIFA yetkilisinin sızdırdığı bilgiler, Katarlı eski FIFA Başkan Yardımcısı Mohamed bin Hammam'ın futbol dünyasının önde gelen yetkililerine milyonlarca dolar tutarında rüşvet ödeyerek, 2022'deki turnuvanın ülkesine verilmesini sağladığını ortaya koyuyor. Katar ise suçlamaları reddediyor.

Tokyo merkezli Sony'nin sözcüsü George Boyd, dün yaptığı elektronik posta bildirisinde, "FIFA'nın bir ortağı olarak, bu iddiaların gerektiği şekilde soruşturulmasını umuyoruz. FIFA'nın bütün faaliyetlerinde izlediği etik, doğruluk ve fair play prensiplerine bağlı kalmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. "