Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

OPEC yetkilileri Bu hafta gerçekleştirilecek olan toplantılarında petrol üretimi tavanlarını değiştirmeyeceklerini belirtiyorlar. Piyasalar ise Suudi Arabistan'ın rekor bir ham petrol arzıyla küresel açığı kapatıp kapatmayacağını merak ediyor.

Enerji analistleri altı ay önce Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretiminin çok fazla olacağını ve Suudi Arabistan'ın durumu dengeleyip diğer petrol üreticilerine yer açmak için daha az üretim yapması gerekeceğini öngörmüşlerdi. Libya, İran ve Irak üretimlerinin beklendiği gibi yeniden yükselmeyi başaramaması ve gelişmiş ülke stoklarının 2008'den beri yılın aynı dönemi için en düşük olması analistleri fikir değiştirmeye zorladı. Danışmanlık şirketi Energy Aspects Ltd.'e göre Suudi Arabistan, Aralık itibariyle diğer ülkeleri telafi etmek için bir rekor olan günlük 11 milyon varillik üretim yapmak durumunda kalabilir.

Sanayi araştırmacısı IHS Inc.'den Washigton merkezli analist Jamie Webster ise “ Şimdi sorulması gereken Suudilerin yer açıp açmayacağından ziyade yeterli rezervi üretim üretmeyecekleri oldu. OPEC, kendi görevi olan gerekli üretimi yapmakta dahi zorlanıyor” yorumlarını yaptı.

ABD'deki kaya gazı devrimi son 30 yılın en yüksek üretimini tetiklese dahi dünyanın diğer bölgelerindeki arz azalıyor. Libya'da siyasi iktidar savaşı, Irak'ta boru hatlarına saldırılar ve İran'a karşı uygulanan uzun süreli yaptırımlar bu ülkelerin üretimlerini artırmasını engelliyor. ABD ham petrol stoğu Nisan'da rekor kırsa da ihracat kısıtlamaları bu arzı ülke içinde tutuyor. Bu durum küresel petrol fiyatlarının azalacağı öngörülerini haksız çıkaracağa benziyor.