Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran'ın Kırmanşah kentine bağlı Pave ilçesindeki Megevre bölgesinde yaşayan Kürt kökenli 87 yaşındaki Hüseyin Selim Osman, 30 yıldır bir mağarada yaşıyor.

İran-Irak Savaşı'nda eşi ve üç çocuğunu kaybettikten sonra bir dağda tek başına yaşayan Osman, zaman içinde kayaları oyarak kendine 11 odalı mağara ev yaptı. Sert kayaları delerek yaptığı evinde mutlu olan Osman, yaşamını yitirdikten sonra mağara evinde defnedilmek istediğini kaydetti.

Yaşlı adamın anlattığına göre, 8 yıl süren savaşta Irak ordusunun köylerine attığı bombanın evine isabet etmesi sonucu eşi ve üç çocuğu öldü. Bunun üzerine savaş bitmeden yaşadığı ilçeyi terk ederek dağa çıkıp tek başına yaşamayı tercih etti.

O dönemde avcılık yapan Osman, çıktığı bir avda koluna ve bacağına isabet eden saçmalar neticesinde yaralandı. Tedavi için gittiği Irak'ın Süleymaniye kentindeki doktorlar, bir bacağını kesti. Taburcu olduktan sonra İran'a dönen Osman, dağdaki hayatına kaldığı yerden devam etti.


- Kayaları delerek ev yaptı

Önce sadece bir insanın yatabileceği tek bir oda yapan Osman, geçen süre içerisinde kayaları delmeyi kendine görev bildi. Yaşlı adam, 30 yılda kayaları oyarak 11 odalı bir ev yaptı. Mağara evinde odaların yanı sıra mutfağı, banyosu ve tuvaleti de bulunuyor.

Yaşamıyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Osman, şunları söyledi:

"İran-Irak Savaşı'nın başında evim yandı. Eşim ve üç çocuğum vefat etti. Yaşadığım olaylardan çok etkilendim ve insanlardan uzaklaştım. Sonra bu dağı delmeye başladım. Odaları yapabilmek için durmadan sert kayaları oydum. Yoruldum ama mutluyum. Bu nedenle evimin bir odasında mezarımı bile kazdım."

- Elde ettiği gelirle 4 cami yaptı

Elindeki çekiç ve kazmayı göstererek "kayaları bunlarla oydum" diyen Osman, mağara evinin bir turizm merkezi haline geldiği iddiasında. İran, Irak, Kürt Bölgesel Yönetimi'nden ve başka devletlerden gelen turistlerin evini ziyaret edip para verdiklerini kaydeden Osman, "Burada topladığım paralarla dört cami yaptırdım beşincisini de inşa edeceğim" diye konuştu.

Yaşlı ve engelli olduğu için ilk başta halkın kendisini çok yadırgadığını belirten Osman, şöyle konuştu:

"İnsanlar bana deli gözüyle baktı. Ancak o bakışlara aldırmadım. Hatta güvenlik güçleri, alet edevatıma el koydu. Bu kayaları oymamı engellemeye çalıştı. Vazgeçmedim. Kararlı bir şekilde burada yaşamaya ve evime yeni odalar eklemeye devam ettim. Nihayetinde 12 yıl aradan sonra el koydukları çekiç ve kazmamı geri verdiler. Şimdilerde buraya gelen halk da güvenlik güçleri de evimi ve çevreyi görünce saygı duyuyorlar."

Battaniye ile kapattığı mağara evinde kapısında objektife poz veren Osman, "Burada hayat buldum, ölürsem burada defnedilmeyi istiyorum" dedi.