Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Boston Consulting Group'un(BCG) yaptığı çalışmaya göre Çinli zenginler Asya'yı varlıklı aileler için en hızlı büyüyen bölge haline getirdi. Dünya servetindeki artış ise geçen yıl hızlandı.

Japonya hariç Asya-Pasifik bölgesindeki özel servet 2013'te yüzde 31 artışla 37 trilyon dolara yükselerek, 152 trilyon dolarlık küresel servetteki yüzde 15'lik artışı destekledi. Boston merkezli firma konuyla ilgili 14. yıllık raporunda, bu artışın 2012'deki yüzde 8.7'lik dünya genelindeki büyümeyi geride bırakarak zenginler için fon sağlayan şirketlere ilaç gibi geldiğini belirtti.

Grup “2013 servet yöneticileri için inanılmaz büyümenin görüldüğü bir yıl oldu. En önemli büyüme Asya-Pasifik bölgesinde görüldü” yorumlarında bulundu.

Çin, ülkeler arası özel mali servet sıralamasında Almanya ve Japonya'yı geride bırakarak, ABD'nin ardından 2. sıraya yerleşti. Danışmanlık şirketi, Çin'deki 22 trilyon dolarlık servetin 2018 itibariyle yüzde 80'den fazla artarak 40 trilyona ulaşmasını beklerken, ABD'nin aynı dönemde 46 trilyondan 54 trilyona çıkmasını tahmin ettiğini belirtti.

Raporda, bilhassa Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya'da Borsa kazanımlarının yüzde 21'le 2013'te özel servetteki artışın en önemli tetikleyicisi olduğu belirtildi. Kuzey Amerika'daki servet yüzde 16'lık artışla 50.3 trilyona ulaştı.