Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mark Zuckerberg ve Facebook Inc.'nin yönetim kurulundaki diğer üyeler hakkında, yöneticilere keyfi olarak yıllık 150 milyon dolarlık hisse hibe edilmesini sağlayan tüzüğün gereksiz cömert olduğu gerekçesiyle bir hissedar tarafından dava açıldı.

Reuters'ın haberine göre, Ernesto Espinoza Cuma gecesi Delaware mahkemesine dava açtı. Dava dilekçesinde, çalışanları, görevlileri ve danışmanları da kapsayan 2012 hisse teşvik planına göre yönetim kurulu üyelerinin 'kendilerine istedikleri ödeneği sağlamak' konusunda esasen serbest olduğu belirtilmişti.

Espinoza, şikayetinde, bu plana göre yıllık 25 milyon hisse ve bireysel ödül olarak da 2.5 milyon doların teşvik olarak verilebileceğini söyledi. Bu rakamlar Facebook'un Cuma günkü kapanış fiyatı 62.50 dolardan hesaplandığında, yönetim kurulu üyelerine her yıl kağıt üstünde hisse başına 156 milyon dolar ödül verme imkanı sağladığını ortaya koyuyor. Dava dilekçesinde bu kadar yüksek meblağlardan bahsedilmiyor.

Espinoza ayrıca, geçen yıl Facebook'taki maaş ortalaması 461.000 doların da çok yüksek olduğunu söylemişti. Bu rakam, akran şirketler Amazon.com Inc ve Walt Disney Co'ya göre yüzde 43 fazlaydı. Bu şirketler Facebook'tan ortalama iki kat fazla gelir ve üç kat fazla kar elde ediyorlar.

Facebook sözcüsü Genevieve Grdina “ Davanın esası açısından bir dayanağı yok. Kendimizi en iyi şekilde savunacağız” açıklamasında bulundu. Dava güven zedelenmesi, kurum kaynaklarının israfı ve haksız zenginleşme iddialarını taşıyor.