Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Gelişen piyasalar, Irak’ta tırmanan şiddetin Orta Doğu’da gerginliği artıracağı ve petrol fiyatlarını yükselteceği endişesiyle düşüşü 3.güne taşıyor

Gelişen piyasa hisseleri, Güney Kore inşaatçılarının ve Hindistan hisselerinin öncülüğünde, Irak’ta tırmanan şiddetin Orta Doğu’da gerginliği artıracağı ve petrol fiyatlarını yükselteceği endişesiyle düşüşü 3.güne taşıyor. Güney Afrika randı zayıflıyor.

Indian Oil Corp., yükselen petrol fiyatlarının Hindistan’in dış ticaret açığını genişleteceği endişesiyle1 ayın en düşük seviyesine gerilemeye hazırlanıyor.Hanwha Corp. ve Daewoo Engineering & Construction Co., Irak’taki projelerinin gecikeceği endişesiyle, Seul’da en az yüzde 4.5 oranında değer kaybına uğradı. Hindistan rupisi değer kaybederken, Güney Afrika randı, Fitch Ratings’in ülkenin kredi görünümünü negatife düşürmesinin ardından yüzde 0.7 geriledi. Irak tahvilleri ise son bir yıldaki en büyük düşüşüne doğru ilerliyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 düşerek Hong Kong saati ile11:38’de 1,049.70 seviyesine ulaştı ve bu haftaki kazancını yüzde 0.5 seviyesine düşürdü. Batı Teksas ham petrol (WTI), Aralık ayından bu yana en büyük haftalık kazanca hazırlanıyor. Brent petrolü ise OPEC’in ikinci en büyük petrol üreticisi Irak’ta tırmanan şiddetin petrol üretimini tehdit etmesiyle yükseldi.

ING Investment Management Co. gelişen piyasalar stratejistlerinden Maarten-Jan Bakum konu ile ilgili, “Irak’taki durum ve yükselen petrol fiyatları genel olarak piyasalara karşı fakat özellikle gelişen piyasalara karşı risk alma oranını düşürüyor” dedi. Güney Kore ve Hindistan’in düşüş göstermesi petrol fiyatlarına en duyarlı piyasalar olmalarından kaynaklanıyor. İkisi de büyük petrol ihracatçıları” dedi.

(16:00'da güncellendi)