Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tatile çıkacak tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyararak, "İnşaatı tamamlanmamış otelde konakladıkları için odalarının penceresi önünde iskelede çalışan işçilerle iç içe tatil yapmak zorunda kalan, sıcak yaz gününde penceresini açamayan tatilcilerin yaşadıklarından ders alarak tatile çıkmadan önce anlaşma yapılan acenteleri araştırmasında yarar vardır" dedi.

Ağaoğlu, mayısın son haftasında yürürlüğe giren yeni tüketici kanununda paket turlarla tatile çıkacak tatilcilerle ilgili önemli hususlar bulunduğunu söyledi.

Kanunun 51. maddesinde yer alan paket tur sözleşmelerine göre, tüketicilerin sözleşmenin ifası sürecinde ortaya çıkan her türlü eksiklik nedeniyle bedelin indirilmesini talep etme hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Paket tur düzenleyicisinin, tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülüğü yerine getirmediği veya getiremeyeceği tespit edildiğinde tüketici sözleşmeden dönebiliyor. Özellikle, erken rezervasyon yaptırmak suretiyle ucuz tatil yapmak isteyen tüketicilerin sadece fiyat ve ilanlarda anlatılanlara bakarak karar vermeleri doğru değil. Aksi halde bir yıl boyunca hayalini kurdukları tatilin eziyet haline gelebileceği için paket tur anlaşmasının yazılı yapılması yasal zorunluluktur."

Ağaoğlu, tüketicilerin huzurlu tatil geçirebilmeleri için üzerilerine düşen bazı görevler bulunduğunu, bunlardan birinin de paket tur satın alacakları firmaları araştırmaları olduğunu dile getirdi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyeliğinin sorgulanmasının önem taşıdığını aktaran Ağaoğlu, "Tatil rezervasyonu yapılan firmanın vaatlerinin yazılı olduğu broşür, ilan ve benzeri dokümanın saklanması da önemli. Turizm firmasının vaat ettiği hizmetin eksik veya hiç yerine getirilmemesi halinde durumun fotoğraflanması ve yazılı tutanakla belgelenmesi de ehemmiyet arz ediyor" diye konuştu.


- "Tatil burnunuzdan gelmesin"

Ağaoğlu, tatilde olumsuzluklarla karşılaşan çok sayıda tüketici bulunduğunu, yıl boyunca hayalini kurdukları tatilin burunlarından geldiğini belirtti.

Tüketicileri, acente seçiminde dikkat etmeleleri gereken hususlar konusuda uyaran Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"İnşaatı tamamlanmamış otelde konakladıkları için odalarının penceresi önünde iskelede çalışan işçilerle iç içe tatil yapmak zorunda kalan, sıcak yaz gününde penceresini açamayan tatilcilerin yaşadıklarından ders alarak tatile çıkmadan önce anlaşma yapılan acenteleri araştırmasında yarar vardır. Sözleşmeleri mutlaka okuduktan sonra imzalayın. Faturanızı isteyin, banka dekontu, kredi kartı ekstresi veya makbuzunuzu da saklayın. Tatil esnasında olumsuzlukla karşılaşırsanız, bu durumu acentenize sadece telefonla bildirmekle kalmayıp, e-posta, faks, taahhütlü mektup, fotoğraf ve tutanak gibi yazılı şekilde belgeleyin, en yakın kültür ve turizm müdürlüğüne şikayette bulunun.

Bu arada sizinle aynı yerdeki diğer tatilcilerin de iletişim bilgilerini kaydedip, gerektiğinde birbirinize şahitlik etmenizde yarar vardır."

Tatil ücretlerine ilişkin iade taleplerinin 2 ile 3 bin lira arasındaki bedeli için tüketici hakem heyetlerine başvurulabileceğini anlatan Ağaoğlu, daha yüksek oranlar için tüketici mahkemelerine dava açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA