Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Küresel tıbbı cihaz ve malzeme sektöründe önemli bir birleşme gerçekleşiyor. Dünyanın ikinci büyük tıbbı cihaz üreticisi ABD'li Medtronic, İralanda merkezli Covidien'i yaklaşık 43 milyar dolara satın alıyor. Şirket satın alımla birlikte yönetim merkezini İrlanda'ya taşıyacak.

Daha geniş tabanlı bir şirket haline dönüşen şirket Covidien için ödemeyi nakit ve hisse senedi şeklinde yapacak.

Birleşmeyle birlikte oluşan şirket, vergilendirmeye ilişkin sebeplerle yönetim merkezini İrlanda'ya taşıyacak.

Minneapolis merkezli Medtronic, bu satın alımla sadece vergi konusunda rahatlamakla kalmayacak aynı zamanda Covidien'in hastane malzemeleri, cerrahi zımba gibi birçok yeni ürünü portföyüne katmış olacak.

Medtronic'in İrlanda'ya taşınması şirketin vergilendirme nedeniyle ABD dışında tuttuğu yaklaşık 14 milyar doların serbest kalmasını  sağlayacağı belirtiliyor. 

Bununla birlikte anlaşmanın stratejik ve operasyonel amaçlı olduğunu söyleyen Medtronıc CEOS'su Omar İşrak, şirketin İrlanda'ya taşınmakla ödeyeceği vergi oranının hemen hemen aynı kalacağını vurguladı.

İşrak, yönetim merkezini İrlanda'ya taşımanın, şirketin, ABD dışındaki karlarını daha iyi kullanmasını sağlayacağını belirtti.

Bu arada İrlanda, Hollanda ve Lüksemburg; Apple, Starbucks ve Fiat Finans & Ticaret gibi şirketlere vergi muafiyeti uyguladıkları gerekçesi ile AB tarafından soruştırma altında bulunuyorlar.