Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Norveç hükümeti, meclise sunduğu kanun tasarısıyla kadınlara da askerlik yolunu açacak.

Norveç'in kadın savunma bakanı Ine Eriksen Söreide, tasarıyla ilgili yaptığı açıklamada, tarihi bir yıl yaşadıklarını söyledi.

Norveç anayasasının 200. yılında ve ülkede kadınlara seçme hakkı verilmesinin 101. yılında askerlikle ilgili yeni tasarıyı gururla sunduklarını ifade eden Söreide, "Norveç ordusunda genel askerlik sistemine geçiyoruz. Bu şekilde kadınlar da erkeklerle aynı hak ve sorumluluklarla kendi ülkeleri için askerlik yapabilecek" dedi.

Bakan Söreide, askerlik görevinin mevcut durumda olduğu gibi gönüllülük esasına dayandırılacağını ancak ülkenin ihtiyaçlarının gözardı edilmeyeceğini bildirdi.

Hem erkek hem de kadınların bu görevlere istekli şekilde katılmaları için gerekli çalışmaları yürüteceklerini anlatan Söreide "Kadınların ordudaki sayılarını arttıracağız. Bu tasarı ile kadın erkek eşitliği noktasında, büyük bir adım atmış oluyoruz" diye konuştu.

Norveç'te yılda 60 bin genç askerlik için kontrole çağrılıyor ancak bunun 22 bini kontrolden geçebiliyor. Tasarının kanunlaşması halinde, Norveç kadınların askere alındığı ilk NATO ülkesi olacak. Tasarının yıl içinde kanunlaşması ve 1 Ocak 2015'ten itibaren de kadın askerlerin orduda görev almaya başlaması bekleniyor.