Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Rusya Başkanı Vladimir Putin'in parlamentodaki meclis üyelerinden Ukrayna’da güç kullanmayı onaylayan yetkinin yürürlükten kaldırılmasını talep etmesiyle, 2 haftanın en düşük seviyesinden yükseliyor. Dubai hisseleri ise son 10 ay içindeki en büyük kaybını yaşadı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.6 yükselerek Londra saati ile 12:12’de 1,048.28 puana ulaştı. Endeks, dün 5 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeden günü tamamlamıştı. OAO Gazprom, yüzde 2.6 artışla 4 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak Micex Endeksi’nin yüzde 1.3 ilerlemesini sağladı. Arabtec Holding Co., yüzde 9.8 düşüş gösterdi ve Dubai hisselerinin yüzde 8.7 kadar değer kaybetmesine neden oldu. Development Finance Corp., Hindistan hisselerinde yüzde 1.4 yükselişe öncülük etti.

Ukrayna Başkanı Petro Poroshenko’nun ateşkes ilan etmesinden 3 gün sonra Doğu Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar da hükümet güçlerine karşı ateşkes ilan etti. Brent petrolü ise Irak petrol üretiminin ülkedeki karışıklıktan etkilenmeyeceği söylentileriyle, 4 günün en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor.

ING Investment Management Co. gelişen piyasa stratejistlerinden Maarten-Jan Bakkum, “bugün, dünkü kayıplardan toparlanmak için uygun bir gün. Ateşkes haberi Rusya ve Polonya için iyi olumlu yönde etkiler yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Micex Endeksi, 2 Haziran’dan bu yana en büyük yükselişi gösterirken Rusya rublesi dolar-euro sepeti karşısında, Ukrayna’daki ateşkesin krizi hafifleteceği iyimserliği ile yüzde 0.8 değerlendi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in, parlamentodaki meclis üyelerinden 1 Mart’ta aldığı Ukrayna’da güç kullanmayı onaylayan yetkisinin yürürlükten kaldırılmasını istediğini açıkladı.

(15:50'de güncellendi)