Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Obama yönetiminin ultra hafif ABD petrolü ihracatına yönelik kısıtlamaları azaltmasının küresel piyasalar üzerinde sınırlı bir etki yapacağı söylentileri ile kazancını azalttı. Brent petrolü ise Irak'ın petrol ihracatının artacağının söylenmesi ile geriledi.

WTI New York'ta yüzde 0.4 yukarıda seyrederken, erken saatlerdeki yüzde 1.4 kadar kazancı azalttı. Brent Londra'da yüzde 0.7 geriledi.  ABD Ticaret Bakanlığı, Pioneer Natural Resources Co.'nun kararlı yoğuşuk petrol ürünlerinin artık ihraca uygun olduğunu söyleyerek, sınıflandırma yapılması isteğine olumlu cevap verdi. Brent petrolü, Irak'taki petrol üretiminin IŞİD'in ayaklanmasından etkilenmemesi ve hükümetin Temmuz ayında petrol ihracatını artıracağını açıklamasıyla geriledi.

Petromatrix GmbH yöneticilerinden Olivier Jakob, "WTI ve Brent arasındaki fark bir günde hızlıca azaldı. ABD'nin yoğuşuk petrol ihracatı üretimdeki yükselişi dengelemeyecek olsa da, ülkedeki dengelerde bir gecede değişiklik beklemiyoruz" dedi.

Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 1.47 dolar kadar yükselerek 107.50 doları görmesinin ardından, Londra saati ile 10:42'te 106.44 dolar oldu. Kontrat dün yüzde 0.1 düşüşle 106.03 dolara gerilemişti. Fiyatlar bu yıl yüzde 8.2 yükseldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının üç katından fazla seyretti.

Ağustos vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 74 sent düşüşle 113.72 dolardan fiyatlanıyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.18 dolar olurken, bu fark dün 8.43 dolar düzeyindeydi.

(14:55'te güncellendi)